Velofollies 2024

Hamme: Van der Poel wint, Van Aert steviger leider

Hamme: Van der Poel wint, Van Aert steviger leider

Eén dag na zijn zege in de WB-manche in het Duitse Zeven, won Mathieu van der Poel vandaag in Hamme ook de derde wedstrijd in de DVV Trofee. Het verschil met Wout van Aert en Laurens Sweeck werd nooit groot, maar de Nederlandse kampioen hield wel stand.

Het weekend leverde tweemaal hetzelfde resultaat op, maar de manier waarop verschilde danig. Zaterdag in Zeven sloeg Van Aert al snel een kloof, maar kon de ontketende Van der Poel terugkeren om vervolgens zelf duidelijk het verschil te maken. Misschien goed voor een klein mentaal tikje aan het adres van de wereldkampioen, maar ook niet meer dan dat. In de stand om de Wereldbeker, waarvan Van der Poel de eerste twee manches miste, liep Van Aert trouwens nog gevoelig uit op zijn naaste achtervolgers.

Zondag in Hamme was het Van der Poel zelf die al vroeg in de wedstrijd een kloof van een tiental seconden kon slaan. Tom Meeusen kon heel even mee in zijn spoor, maar na een slipper viel die terug tot bij een eerste achtervolgend groepje met verder Van Aert, Laurens Sweeck, Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels en Gianni Vermeersch.

Baestaens vs Adams

Terwijl Vincent Baestaens en Jens Adams een robbertje begonnen te vechten – de eerste werd door de jury meteen uit koers gezet, de tweede werd achteraf gediskwalificeerd – toonden Van Aert en Sweeck zich stilaan de beteren bij de achtervolgers. Samen gingen ze op zoek naar Van der Poel, maar echt naderen deden ze niet.

Het verschil bleef schommelen rond de tien seconden en hoewel ze helemaal op het einde toch nog een beetje dichterbij kwamen, werd Van der Poel niet meer verontrust. Twee op twee dus voor Van der Poel dit weekend, Van Aert deed ook nu een uitstekende zaak in het klassement en leidt in de DVV Verzekeringen Trofee met 2:06 voorsprong op Kevin Pauwels, die in Hamme vierde werd.

“Ondanks de dubbele winst van Mathieu dit weekend moet ik niet twijfelen aan mezelf”, stelde Van Aert. “In Zeven werd ik door omstandigheden zowat verplicht om de koers snel in handen te nemen en bleek ik vervolgens een uitstekend mikpunt voor de oprukkende Mathieu. Toen die bij me kwam, had ik mijn beste pijlen eigenlijk al verschoten.”

“Vandaag zat ik op het moment van zijn versnelling niet in goede positie om mee te gaan. Hij sloeg de kloof, maar vervolgens kon hij ook niet verder wegrijden. Ik en Laurens slaagden er een paar keer in om enkele seconden dichterbij te komen, maar de kloof helemaal dichten lukte niet. Daarvoor reed Mathieu te foutloos. In de slotronde maakte ik zelf wel nog een klein foutje. Toen ik opnieuw tot in het wiel van Laurens geraakte, wist ik dat ik een heel grote kans maakte op de tweede plaats, het maximaal haalbare vandaag.”

"Afgezien"

Van der Poel was uiteraard heel tevreden met zijn tweede zege in evenveel dagen, al was die er niet vanzelf gekomen. “Ik heb echt wel serieus afgezien”, verduidelijkte hij. “Ik had dan wel niet de bedoeling om het onderste uit de kan te halen en wilde genoegen nemen met een voldoende grote voorsprong, maar Wout en Laurens bleven stevig koersen waardoor ik ook verplicht was om vol te blijven doorgaan. Dit is echt een lastig rondje om je snelheid aan te houden. Ik mocht uiteraard geen foutjes maken, maar onder druk een kleine bonus verdedigen kan ik wel.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!