Van der Poel stilaan op weg naar tweede eindwinst in Superprestige

Van der Poel stilaan op weg naar tweede eindwinst in Superprestige

De Hansgrohe Superprestige is exact halverwege. Conclusie: Mathieu van der Poel domineert het klassement en doet een gooi naar een tweede eindzege in het regelmatigheidscriterium. Als hij binnen twee weken ook Francorchamps 'overleeft', is hij wel heel dichtbij.

Er is geen discussie over. Mathieu van der Poel heeft met de Superprestige een regelmatigheidscriterium 'op maat' gevonden. Dat bewees hij twee jaar geleden al door de eindzege binnen te halen. Waar Wout van Aert zich veel beter in zijn sas voelt in de DVV Trofee, voelt Van der Poel zich als een vis in het water in de Superprestige.

Zowel in Gieten als in Zonhoven was het verschil met de wereldkampioen nog miniem. Het had in beide wedstrijden zelfs anders kunnen uitdraaien. Maar zowel in Ruddervoorde als in Gavere was Van der Poel de enige verdiende winnaar. In Ruddervoorde op een parcours dat écht op Van der Poels lijf geschreven was. In Gavere op een omloop die meer bij Van Aerts mogelijkheden zou moeten passen.

Maar Wout leek zichzelf niet, daar op de Scheldeflanken. Gewoon omdat hij geen goede benen had. Wellicht deels ook omdat het parcours er 'technischer' bij lag dan tijdens voorbije edities. En een beetje ook omdat Van Aert zijn ketting eens te meer tegenpruttelde. Maar vooral omdat Mathieu van der Poel in Gavere een 'superdag' had.

Francorchamps wordt cruciaal

Feit is, Van der Poel heeft er vier op een rij. Van der Poel is halverwege het record van Sven Nys -die pakte ooit acht op acht- en.. Van der Poel komt steeds dichter bij de eindzege. Zegt Van Aert daarover: "Het wordt moeilijk. Omdat wij tweeën domineren, is er telkens maar één punt te winnen of te verliezen. Dus zelfs al win ik straks in Francorchamps, als Mathieu tweede wordt, loop ik amper één puntje in."

Francorchamps... De Raidillon lijkt nog de enige grote hindernis die Van der Poel moet nemen richting een tweede eindzege. Op 3 december worden we een stuk wijzer. Vorig jaar was Francorchamps immers hét zwarte beest van de Nederlandse kampioen. Stelt hij er dit jaar orde op zaken en wint hij ook die manche, zal Van Aert wellicht niet meer aandringen. Staat daar haaks tegenover: laat Van der Poel daar een paar steken vallen, kan de wereldkampioen verse moed tanken en is de strijd weer open.

Wat brengt ons Koksijde?


Met andere woorden: 3 december wordt de eerste wedstrijd de komende weken die écht van belang is. Want zowel de Wereldbeker als de DVV Trofee lijken al in een definitieve plooi te liggen... We kijken er nu al met argusogen naar uit. En dat doen ongetwijfeld ook onze twee smaakmakers. Ondertussen heeft Van der Poel het psychologische voordeel aan zijn kant. Terwijl de Nederlandse kampioen komende week geniet van de Spaanse zon, proberen de mecaniciens van SRAM ongetwijfeld de ketting van Van Aert in orde te krijgen. Eerste nieuwe afspraak tussen de twee tenoren: volgende zondag in Koksijde. Wedden dat Van Aert daar al orde op zaken wil stellen? Wedden dat Van der Poel wil bevestigen? Zalig toch, dat nieuwe crosstijdperk...

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!