Sterke Toon Aerts houdt Kevin Pauwels af in Niel

Sterke Toon Aerts houdt Kevin Pauwels af in Niel

Toon Aerts heeft zijn Europese trui alle eer aangedaan in de Nielse Soudalcross. De 23-jarige renner van Telenet-Fidea trok er op uit voor een lange solo en hield fraai stand, ondanks een jagende Kevin Pauwels. Corné van Kessel zorgde voor een tweede pion van Nys op het podium.

Geen Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Michael Vanthourenhout of Klaas Vantornout vandaag in Niel. Maar de rest van het onthoofde deelnemersveld maakte er een mooi spektakel van. Jim Aernouts opende de debatten, maar werd snel bijgehaald.

Ook Philipp Walsleben stak even zijn neus aan het venster, maar uiteindelijk was het Toon Aerts die iets voor half koers de wedstrijd in handen nam. De kersverse Europese kampioen vertrok voor een lange solo. "Het was inderdaad best vroeg en nog heel lang", aldus Aerts achteraf. "Maar waarom niet? Zo riep de ploegleiding me ook toe. 'Doe maar. En rijd op wattage'. Dat heb ik dan ook gedaan."

Pauwels' achtervolgingsrace

In het laatste kwart van de wedstrijd kwam Kevin Pauwels nog opzetten, maar de Kalmthoutenaar slaagde er niet meer in om Aerts nog te bedreigen. "Ik kende opnieuw een slechte start", vertelde Pauwels. "Op de koop toe kwam ik op de schuine kant nog eens ten val. Niet plezant."

Leuk wel dat Pauwels weerbaarheid toonde, alsnog de rug kromde en de ene na de renners opraapte om alsnog een gooi te doen naar een eerste seizoenszege. Maar hij botste dus op een sterke Toon Aerts. Pauwels naderde op twee ronden van het einde tot op 15 seconden, maar toen brak de veer.

Pauwels zou finaal nog meer dan een halve minuut toestaan en moest zich zelfs nog eventjes reppen om Corné van Kessel af te houden. De Nederlander zorgde voor een tweede Telenet-Fidea Lion op het podium. Philipp Walsleben en Tom Meeusen -beiden weliswaar op meer dan een minuut- maakten de top vijf vol.

EK geen toevalstreffer

Knappe prestatie alweer van Toon Aerts, die zich meer en meer opwerpt als vaste waarde aan de top van het veldritwereldje. Wij waren al langer overtuigd dat de Europese titel van de Rijkevorselnaar geen toevalstreffer was. Stilaan geraakt ook het grote publiek daar van overtuigd.

Zelfs al is Lars van der Haar voor onbepaalde tijd out en laat Tom Meeusen af en toe wat steken vallen, dan nog moet teammanager Sven Nys niet wanhopen. Op de zwaardere parcoursen mag Telenet-Fidea met Toon Aerts stilaan ook hopen op succes. De volgende stap voor de Europese kampioen is zich echt eens een keertje meten met Van der Poel en Van Aert.

"Wie weet?", toont ook Aerts zelf wel het nodige zelfvertrouwen. "De conditie is nog steeds goed. Ik kijk uit naar de echt zware crossen. Ik ben best benieuwd om te zien hoe groot de kloof met de twee toppers is als ik echt een parcours op maat krijg."

Sanne Cant sterker dan Jolien Verschueren

In de dameswedstrijd pakte Sanne Cant haar zevende seizoenszege. Vorige week in Ruddervoorde kampte de Belgische kampioene nog met rugproblemen, maar die zijn ondertussen van de baan. Cant moest in de beginfase Ellen Van Loy afhouden, maar die viel terug naar plaats drie na een valpartij.

In de tweede wedstrijdhelft kwam Jolien Verschueren -na alweer een dramatische start en een aantal foutjes- nog opzetten, maar Cant bedreigen zat er niet meer in.

Arno Debeir won de juniorencross, voor zijn West-Vlaamse provinciegenoot Gerben Kuypers en Julian Siemons. Witse Meeusen was de beste nieuweling. Dante Coremans en Joachim Van Looveren werden tweede en derde.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Alle uitslagen via onze kalenderpagina




Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!