Van Aert blijft regeren over de Koppenberg

Van Aert blijft regeren over de Koppenberg

Nauwelijks twee crossen ver heeft Wout van Aert al een serieuze optie genomen op eindwinst in de DVV Verzekeringen Trofee. Na Ronse domineerde de wereldkampioen ook op de Koppenberg het gebeuren. In de stand heeft hij al 1:52 voorsprong op Kevin Pauwels.

Zoals wel meer renners was Van Aert vooraf niet lovend over het nieuwe parcours. “Ik vind de aanpassing niet echt geslaagd”, liet hij optekenen. “Dat er helemaal tot boven wordt gereden is op zich goed, maar dan hadden ze niet zo diep naar beneden mogen komen. In de weide loopt het ook voor geen meter.” Mathieu van der Poel zei het nog wat plastischer: “Het lijkt wel alsof pas vijf minuten geleden de koeien er zijn afgehaald.”

Ongenoegen over het parcours of niet, Van Aert liet het niet aan zijn hart komen en trok al vroeg de registers open. In eerste instantie kwam er nog niet te veel afscheiding, bij een nieuwe tempoversnelling nog voor half koers was Europeeskampioen Toon Aerts de enige die kon aanpikken.

"Hoog tempo"

Bijna twee rondjes lang kon Aerts mee, daarna moest ook hij Van Aert definitief laten gaan. Die reed tot bijna een minuut weg, pas in de slotfase ging daar opnieuw wat af, maar zijn derde opeenvolgende overwinning op de Koppenberg kwam uiteraard niet meer in gevaar.

“Ik kan niet anders dan heel tevreden zijn, vooral omdat het zowat de eerste keer dit seizoen was dat ik op die manier kon wegrijden” stelde Van Aert. “Vanaf de eerste klim heb ik druk gezet en dit elke ronde weer herhaald. Uiteindelijk blijf je dan met de beste renners over."

"Vooral Toon kon wel een tijdje mee, maar op zeker moment lag mijn tempo ook voor hem te hoog. Toch blijf ik ook na deze zege bij mijn standpunt over de omloop. Goed voor één keer, maar met een half zo zware wedstrijd krijg je volgens mij hetzelfde resultaat. Zeker het laatste stuk naar de top was elke ronde weer heel erg lastig. Ik hoop echt dat we in de toekomst kunnen terugkeren naar het oude parcours.”

Pauwels en Van der Haar mee op podium

Naar de strijd achter Van Aert dan. Nadat hij had moeten lossen, viel Aerts terug tot bij Jens Adams, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Adams, tweede in Ronse, zag in de op één na laatste ronde zijn ketting van het tandwiel springen en verloor daarbij heel wat tijd. Ongeveer op hetzelfde moment versnelde Pauwels, die net als vorig jaar op zoek ging naar de tweede plaats. Lars van der Haar mocht als derde voor het eerst dit seizoen op het podium na een belangrijke cross.

“Net op het moment dat ik het even heel moeilijk had, reden Wout en Toon vooraan weg”, zei Pauwels. “Bij ons werd het tempo vervolgens af en toe wat gedrukt, in de slotfase kwam uiteindelijk dan iedereen op de plaats terecht die hij verdiende. Overschot had ik niet, maar ik bleek goed genoeg om hier andermaal tweede te worden. Qua lastigheid viel het wat mij betreft nog enigszins mee, maar ik vraag me wel af wat het zou geven bij veel slechter weer.”

“Wat heb ik enorm afgezien”, pufte Van der Haar. “Maar ik ben wel heel blij met deze derde plaats, wat mentaal toch wel een opsteker is. Ik wist dat ik niet mocht meegaan bij tempoversnellingen, maar me zoveel mogelijk moest sparen om op het einde nog wat over te hebben.”

Mathieu van der Poel zakt ver weg

Over Mathieu van der Poel hebben we het nog niet gehad. De Nederlandse kampioen, de voorbije weken steevast de grote belager van Van Aert, kwam voor het eerst sinds zijn terugkeer in het veld totaal niet in het stuk voor. Na de eerste demarrage van de

wereldkampioen had hij nog wel een serieuze versnelling in huis om terug te keren. De volgende keer dat het tempo gevoelig werd opgetrokken, moest hij duidelijk passen. Hij zag de ene concurrent na de andere passeren en kwam uiteindelijk pas als vijftiende over de finish, op bijna vier minuten achterstand. Een echte offday dus.

"Hopelijk gewoon offday"

“Ik hoop het dat dit de verklaring is”, aldus Van der Poel. “Het liep echt voor geen meter. Ik merkte meteen dat het tempo van Wout te hoog gegrepen was voor mij, maar gaandeweg moest ik steeds meer concurrenten laten gaan. Of dit toch het gevolg is van de gemiste trainingsweken tijdens de zomermaanden? Ik weet het niet."

"Tot nu toe kon ik enkel maar tevreden zijn over hoe het liep. Ach, vorig jaar had ik in Francorchamps ook een offday, al zag ik die van vandaag minder aankomen. Ik kan enkel hopen dat ik zondag in Ruddervoorde opnieuw mijn niveau van de voorbije weken haal.”


Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef
Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!