Toon Aerts profiteert optimaal van rivaliteit Van der Poel en Van Aert

Toon Aerts profiteert optimaal van rivaliteit Van der Poel en Van Aert

Toon Aerts is in Pontchâteau Europees kampioen geworden. De Kempenaar profiteerde optimaal van de rivaliteit tussen de toppers. "Ik wilde niet iedereen gaan halen", aldus Van der Poel. "Ik moest niet rijden achter een landgenoot", repliceerde Van Aert. Zij pakten wel zilver en brons.

Verrassing: Toon Aerts is de nieuwe Europese kampioen! Eigenlijk kan het EK heel bondig samengevat worden. Door de droge en razendsnelle omloop in Pontchâteau zal de wedstrijd helemaal op slot. Prikken van onder meer Van der Poel, Venturini, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Michael Boros of wie dan ook, leverden niets op.

Iets voor halfkoers scheidde zich toch een interessant groepje af, met daarbij de twee topfavorieten Van Aert en Van der Poel. Ook Laurens Sweeck en Michael Boros waren mee. Maar meer dan tien seconden voorsprong kregen ze niet bij elkaar gefietst. En dan stokte het weer helemaal, zodat na driekwartkoers nog 17 (zeventien!) van de 29 gestarte deelnemers in aanmerking kwamen voor de titel.

Tot Toon Aerts zijn moment gekomen achtte. De Telenet-Fideaprof reageerde op een uitval van Mathieu Boulo, kwam bij de Fransman aansluiten en merkte dat die hem niet kon volgen. Dus trok hij er maar in zijn eentje op uit. Het scenario dat daarop volgde, was er een dat menige kenners vooraf hadden voorspeld: achter Aerts viel het helemaal stil.

Van der Poel: "Kan niet op alles reageren"

"Dat iedereen naar mij keek? Dat zal best", reageerde Mathieu van der Poel na afloop laconiek. "Ik was echt niet zinnens om alles zelf op te lossen. Ik kon niet een hele koers achter iedereen aan rijden. Ik verwijt niemand van mijn ploegmaats iets, maar ideaal was geweest dat ook een Nederlander meeglipte met Toon Aerts. Blijkbaar waren ze niet bij machte."

In de achtervolging deed wel nog ene Twan van den Brand zijn stinkende best, maar dat was absoluut niet genoeg om een ontketende Aerts terug te pakken. Dus stoomde de Rijkevorselnaar door. Een kwartier later mocht hij breed zwaaiend de overwinning vieren. Zijn grootste zege uit zijn carrière. Maar eentje die hij absoluut niet gestolen heeft.

"De juiste aanval op het juiste moment", noemde Aerts het correct. "Dat ik het cadeau gekregen heb? Ik denk dat ik er ook moeten voor rijden heb. Maar ik wil uiteraard wel Wout en co bedanken om de benen achter mij stil te houden."

Van Aert: "Gun het Aerts"

Van Aert leek er niet te veel mee te zitten. "We wisten vooraf dat dit kon gebeuren op dit parcours. Mijn plan was om zo lang mogelijk te wachten. Zelfs tot in de laatste ronde. Tot dan moest ik alle energie sparen, wilde ik winnen. Maar we hadden nu eenmaal een sterk Belgisch blok. Daar heeft Toon Aerts ten volle van geprofiteerd. Daarna was het zeker niet aan mij om tempo te maken in de achtervolging. Maar... was dat wel gebeurd en we kwamen terug tot bij Toon, dan was ik er zeker nog om mijn kansen te verdedigen. Het is anders uitgedraaid. Voor alle duidelijkheid: ik gun Toon Aerts deze titel van harte.”

En wat met Van der Poel. Had hij ook niet de achtervolging ingezet mocht dit een WK zijn geweest? "Euh... Wellicht had ik het dan toch anders aangepakt", aldus de Nederlandse kampioen. "Maar ook dan had ik het werk niet in mijn eentje kunnen opknappen. Stel dat ik terugkom, met Van Aert en nog een paar Belgen in het wiel, dan verklein ik ook mijn kansen... Ik heb een keuze moeten maken."

Van der Poel toonde zich in de slotfase nog 'the best of the rest' en pakte zilver. Van Aert klopte Venturini in een millimetersprint voor het brons. Jens Adams knokte zich na een sterke slotronde nog naar plaats vijf, voor Kevin Pauwels -die wel wat materiaalpech kende-, Lars Van der Haar, Marcel Wildhaber, Steve Chainel en Corné van Kessel.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!