Thalita de Jong te sterk voor de tegenstand

Thalita de Jong te sterk voor de tegenstand

Ze was al wereldkampioene. Nu is ze ook de beste van Europa. Op de snelle omloop in Pontchâteau onttroonde Thalita de Jong onze landgenote Sanne Cant. Cant klampte tot halfkoers goed aan, maar viel dan terug bij de eerste achtervolgers. Jolien Verschueren was vierde.

Het dames-EK begon met een valse noot. De Britse meisjes Helen Wyman en Nikki Brammeier (Harris) haakten net na de start -bij het induiken van het veld- in elkaar en kwamen zwaar ten val. Minder erg, maar toch wat gehinderd door de val: Sanne Cant. "Ik moest daarvoor van fiets wisselen en verzeilde achterin de grote groep. Het kostte een pak krachten om opnieuw op te schuiven."

Cant was toch bij de pinken toen vooraan een eerste keer versneld werd. Het resulteerde in een kopgroep van drie, met Sanne Cant en de Nederlandse dames Lucinda Brand en Thalita de Jong. Deze laatste was van start gegaan als topfavoriete en dat werd rond halfkoers duidelijk. De Jong verdapperde, waarna zowel Brand als Cant de rol moesten lossen en in een eerste achtervolgend groepje terecht kwamen.

Solo De Jong

De Jong maakte er vervolgens een lange solo van en werd niet meer bedreigd. Dan was de strijd voor de overige medaille een stuk spannender. Onder meer Caroline Mani en de teruggekomen Jolien Verschueren kwamen doorvoor in aanmerking, samen met Sanne Cant, Brand en de Italiaanse Arzuffi.

Verschueren maakte indruk. Ook zij kwam in de openingsfase immers ten val -ze werd aangereden door een Franse dame- en moest vanuit een derde groep terugkeren. "Maar ik voelde me super", aldus de Oost-Vlaamse. "Wat jammer van die val. Ik was nu eens goed weg, maar moest dan toch in de achtervolging. In zat op dat moment met mijn hoofd al bij de Koppenbergcross. Maar ik heb me snel herpakt en verder blijven vechten voor wat ik waard was. Plots verscheen ik in dat groepje dat voor de tweede plaats reed."

In de finale bekocht Verschueren haar inspanningen. "In de slotronde was het beste er inderdaad af. Toen Mani en Brand versnelden, moest ik passen. Dit is zo sneu. Zonder die val in de openingsronde haal ik zéker het podium."

Cant: "niet gekomen voor zilver of brons"

Sanne Cant werd uiteindelijk zesde. "Natuurlijk moest ik even naar adem happen toen ik De Jong moest laten wegrijden. Maar ik kreeg vooral een mentale dreun. Eerlijk? Ik was gekomen om mijn titel te verlengen. Toen ik wist dat die gaan vliegen was, had ik er nog weinig zin in. Ik wilde die trui. Medailles heb ik al genoeg in mijn kast liggen."

Hoe groot het verschil tussen haar en De Jong nu eigenlijk is? "Niet zo groot. Maar Thalita kreeg hier een parcours op haar maat. Als wegrenster ben je hier uiteraard niet in het nadeel. Mijn conditie is zeker niet slecht. Was dit EK net als vorig jaar in Huijbergen afgewerkt, hadden we wellicht een boeiend duel gekregen."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!