Wellens misnoegd over Belgische EK-selecties. 'Damesveldrijden bij ons niét in de lift'

Wellens misnoegd over Belgische EK-selecties. 'Damesveldrijden bij ons niét in de lift'

Geert Wellens is boos. De teammanager en ploegleider van het AA Drink-Kalasteam kan niet leven met de Belgische damesselectie voor het EK. De jongere broer van Bart trekt zelfs de stelling in twijfel dat het damesveldrijden in de lift zit. "Daarvoor is meer nodig dan dubbel prijzengeld."

Het was begin deze week, toen de Belgische Wielerbond zijn EK-selecties bekendmaakte, dat Wellens een eerste keer foeterde. Zijn eerste reactie op Twitter: "De (dames)selecties zijn nog erger dan verwacht. En er is nog niets veranderd in vergelijking met vroeger." Wat later deed hij er nog een schepje bovenop. "België heeft een aparte bondscoach nodig voor de dames. Eén die zich enkel daarmee bezighoudt."

Wellens is ploegleider van AA Drink-Kalas. En dat gegeven zit er uiteraard voor iets tussen. Eén van de opvallendste vaststellingen in de damesselectie is immers de afwezigheid van Joyce Vanderbeken. Bondscoach De Bie selecteerde slechts vier dames: Sanne Cant, Ellen Van Loy, Jolien Verschueren en Alicia Franck.

"Ik snap het niet", uit Wellens zijn frustratie tegen Veldritkrant.be. "En ik heb het echt niet alleen over Joyce Vanderbeken, maar ook over bijvoorbeeld Karen Verhestraeten. Karen was goed bezig in Valkenburg. Ze zou zeker in de top 20 geëindigd zijn. Tot een val haar uit haar ritme bracht. Ze had ook nog materiaalpech. Maar in Ronse en andere wedstrijden deed ze het wel uitstekend."

"Hetzelfde geldt voor Joyce: in Valkenburg was ze ziek. Jammer, want de weken daarvoor deed ze het echt niet slecht. In Las Vegas eindigde de West-Vlaamse zelfs 11de. Is Alicia Franck dan zoveel beter?"

De Bie: "niet selecteren om te selecteren"

Bondscoach De Bie verdedigt zich. "Eerst en vooral: Alicia Franck is pas 21 en is nieuw in het veldrijden. Ik wil haar de kans geven zich te bewijzen. Ze heeft haar leeftijd mee. Het is niet dat meisjes als Joyce en Karen nog geen kansen gekregen hebben, denk ik. Maar ik wil nu eenmaal niet selecteren om te selecteren."

"Trouwens", vult De Bie aan. "Ik raad de dames aan om niet bij de pakken te blijven zitten. Het is niet omdat ze nu uit de boot vallen, dat ze later op het seizoen geen kans meer maken. Daar kan Joyce Vanderbeken over meespreken. Ook nu was zij een randgeval. Misschien is het bij een volgende gelegenheid weer anders. Of presteren de dames die nu uit de boot vallen, beter."

"Damesveldrijden niét in de lift"

Geert Wellens kan zich maar moeilijk vinden in de redenering van De Bie. Ook wat de selectie van de U23-dames betreft, reageert hij ontgoocheld. "Laura Verdonschot is de enige Belgische deelneemster. Moeten we op die manier het niveau omhoog krikken?"

De Bie reageert ook daarop in dezelfde trend. "Selecteren om te selecteren heeft toch geen zin? Noem mij nu eens één meisje op die op het EK een aanvaardbaar resultaat kan neerzetten? Ik zie ze voorlopig niet. Laura is iets anders. De Limburgse is medaillekandidate."

Wellens gaat nog verder en vindt dat het damesveldrijden -in tegenstelling tot wat beweerd wordt- in ons land niet in de lift zit. "Het is niet omdat het prijzengeld verdubbeld, dat de sport in de lift zit, hé. Nee, mocht er meer opleiding zijn, dán kan je spreken van een opwaardering. Maar meisjes van 15 jaar die deze selectie zien, denk je dat die gemotiveerd zullen zijn om aan veldrijden te doen? Ik denk het niet."

De Bie: "respect voor Wellens"

Ook Rudy De Bie geeft toe dat het niveau van het damesveldrijden in ons land nog steeds niet veel soeps is. "Je hebt Sanne Cant, Ellen Van Loy en Jolien Verschueren. Al heeft die laatste toch al enkele tekortkomingen. Haar slechte start, bijvoorbeeld. En bij de jeugd is er Laura Verdonschot. Maar achter Laura is het ook maar pover."

"Ik ben de voorbije weken al een aantal dameswedstrijden gaan bekijken op regionaal niveau", aldus De Bie nog. "De organisatoren leveren wel degelijk inspanningen en trekken ook jonge meisjes aan. Allemaal heel goed. Alleen blijft het voorlopig bij kwantiteit in plaats van kwaliteit. Gelukkig zijn er jongens als Geert Wellens, die zich met dat jonge geweld bezighouden. Ik snap zijn frustratie wel, hoor. Echt waar. En ik heb respect voor de inspanningen die hij levert. Maar nog eens: daarom moeten we geen meisjes selecteren om de hoop te vullen..."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!