Van Aert en Cant genieten van West-Vlaams modderfeest

Van Aert en Cant genieten van West-Vlaams modderfeest

Wout van Aert heeft zijn zesde van het seizoen op zak. In de Ardooise Kemiscross domineerde hij van start tot finish. Ook Toon Aerts en Klaas Vantornout, tweede en derde, kwamen op hun terrein boven water. Mathieu van der Poel was er niet bij in Ardooie. Sanne Cant was de beste dame.

Klaas Vantornout had om regen gevraagd. "Er zijn genoeg rappe crossen geweest. Voor mij mag het dringend zwaarder worden", vertelde de West-Vlaming ons gisteren. Zijn gebeden werden aanhoord: tijdens de nacht van woensdag op donderdag viel het water in Roeselare en omgeving met bakken uit de lucht.

En dat hebben de 49 deelnemers aan de Kermiscross geweten. Ze kregen een loodzwaar parcours voorgeschoteld. Met als gevolg dat de spanning vrij snel uit de wedstrijd verdween: wereldkampioen Wout van Aert was gewoon véél te sterk voor de rest.

Eerste deelname

"Ik moet bekennen dat ik hier een omloop op maat voorgeschoteld kreeg", aldus Van Aert. "Dit was mijn eerste deelname hier, dus ik wist niet waar ik me moest aan verwachten. Maar het is mij meer dan bevallen. Een vlakke weidecross met hier en daar wat techniciteit, een vleugje modder en een aantal loopstroken. Zo heb ik ze het liefst."

De wereldkampioen duldde in de eerste ronde nog het gezelschap van de jonge Quinten Hermans, maar in ronde twee sloeg hij meteen een kloof. Die zou zelfs oplopen tot een minuut. "Ik was verrast dat ik zo snel een voorsprong bijeen fietste. Dan heb ik maar een eigen tempo gezocht. Op een dergelijk zwaar parcours moet je dat sowieso doen. Daarna was het kwestie van te consolideren."

Achter Van Aert ontspon zich wel een boeiende strijd voor de ereplaatsen. Daarbij Klaas Vantornout en maar liefst drie Telenet-Fidearenners: Toon Aerts en de beloften Quinten Hermans en Nicolas Cleppe. Aerts toonde zich in de slotfase de sterkste. Geen toeval: net als Van Aert voelt ook Toon Aerts zich bijzonder in zijn sas op dergelijke zware omlopen.

Vier Telenet-Fidea Lions in top zeven

"Eindelijk", klonk het de Aerts. "Het is geleden van Iowa (VS, red) dat we nog eens een zwaardere cross voor de wielen kregen. Meer van dat voor mij." Eenzelfde gevoel bij Vantornout, die derde zou worden. "Ik mis explosiviteit om in snelle wedstrijden mee te spelen voor het podium. In dit genre crossen heb ik tijd om op toerental te komen."

Michael Vanthourenhout rukte in de slotfase nog op naar de vierde plaats, voor Quinten Hermans en Corné van Kessel. De jonge Nicolas Cleppe viel nog terug naar plaats zeven. Opmerkelijk: in die top zeven maar liefst vier Telent-Fidea Lions.

Sanne Cant klopt wereldkampioene

De dameswedstrijd in Ardooie werd gewonnen door Belgisch- en Europees kampioene Sanne Cant. Lange tijd leek de Lilse het te moeten afleggen tegen wereldkampioene Thalita de Jong, maar in de slotronde toonde Cant zich alsnog de beste.

Ze reed en liep tot bij De Jong en liet ze in de laatste rechte lijn ter plekke. De Amerikaanse Elle Anderson werd derde. Jolien Verschueren en Ellen Van Loy vervolledigden de top vijf.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!