Isolteam - nieuws

Sven Nys (deel II): 'Telenet-Fidea zal op termijn fel veranderen'

Sven Nys (deel II): 'Telenet-Fidea zal op termijn fel veranderen'

Gisteren las u al het eerste deel van het interview met Sven Nys, die de kritiek op zijn beleid van Telenet-Fidea pareert. Vandaag deel twee, waarin Nys dieper ingaat op de toekomst en de filosofie van het team. En waarin hij Tom Meeusen beoordeelt...

Hoe Sven Nys, manager van de Telenet-Fidea Lions, reageerde op de al dan niet vertroebelde relatie met zijn renners, leest u in een vorig artikel. Vandaag dus deel twee van het interview. Beginnen doen we met de manier waarop Nys het team leidt en zijn idee over de toekomst van de Lions.

Sinds uw komst is bij Telenet-Fidea al heel wat veranderd. De schrik zit er in dat dit nog niet het einde is...

"Dat is ook zo. Dat er op termijn nog veel zal veranderen is een feit. Kijk, ik heb een team overgenomen met alles er op en er aan. Inclusief alle contracten, inclusief de filosofie van Hans van Kasteren. Maar met alle respect, ik ben Hans van Kasteren niet. Ik heb over bepaalde dingen soms een andere mening. Mijn manier van werken is anders en die ga ik niet veranderen. Maar het vergt wat tijd om alles op punt te zetten."

Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig?

"Eerst en vooral heb ik vanaf eind vorig seizoen tot nu uitgebreid de tijd genomen om alle geledingen van het team te bekijken, zodat ik de dingen beter kan inschatten. Ik heb ondertussen alles gedaan: ik heb dozen ingepakt om de verplaatsing naar Amerika te maken, ik heb renners en rensters gevolgd, ik heb in de materiaalpost gestaan, ik ben meegeweest op sponsorbezoek, noem maar op. Ondertussen ben ik zo ver dat ik een goed zicht op de zaken heb. Dat ik stilaan kan beslissen wie in de filosofie van het team past en wie niet. De grote lijnen kunnen nu voort uitgezet worden."

Dat klinkt een beetje angstaanjagend...

"Dat is niet nodig. Er is al één en ander veranderd, hé. Zo is bijvoorbeeld ingegrepen aan de administratieve kant. Als je als teammanager ziet dat twee mensen een job doen die door één persoon kan uitgevoerd worden, dan betaal je volgens mij één loon teveel, niet? Dat klinkt hard, maar dan moet je ingrijpen. Dat is gebeurd."

Ploegleider Kris Wouters is bijna einde contract. Naar verluidt moet ook hij vrezen voor zijn job...

"Flauwekul! Kris Wouters levert fantastisch werk. Samen met Sven Vanthourenhout. Beiden blijven aan boord. Dat kan ik je nu al voor de volle honderd procent verzekeren. Kris is een grote meerwaarde voor de ploeg, terwijl daar nu onrust rond gestookt wordt. Jammer."

Ander gerucht: het team zou op termijn afgeslankt worden. Specifieker: de dameskern zou inkrimpen.

"Dat zou best kunnen. Telenet-Fidea heeft altijd een groot aantal dames gehuisvest. We zullen daar blijven in investeren. Maar elk contract dat afloopt, wordt geëvalueerd. En als iemand stopt of vertrekt, zal die misschien niet vervangen worden. Op termijn willen we kwaliteit in plaats van kwantiteit. Trouwens, dat geldt niet alleen voor de dames, maar ook voor alle andere categorieën. Ook voor de beloften en de profs. De uitbouw van onze junioren is zelfs al gestopt. Die worden ondergebracht in het huidige Kalas CT '99, dat straks het AA Drink-jongerenteam zal heten. Dat team volg ik vanop afstand. Op termijn kan daar eventueel talent uit geplukt worden dat kan doorstromen naar het hoofdteam."

Wat scheelt er met Tom Meeusen? Tot 31 december nog steeds kopman van de ploeg...

"(zucht)... Het grootste probleem met Tom is dat er veel te veel van hem verwacht wordt. Daardoor krijgt hij een bepaalde druk op de schouders, die het hem nog moeilijker maakt. Meeusen kan in speciale omstandigheden speciale dingen doen. Hij is technisch een kraan. Op zulke specifieke omlopen kan hij nog speciale dingen laten zien. Maar daar houdt het op. Tom heeft niet de motor van Van Aert en Van der Poel en kan op parcoursen als Ronse of Zonhoven dan ook nooit wedijveren met hen. Dat moeten we allemaal eens gaan beseffen. Tom zelf ook, hoe hard dat misschien klinkt."

Toch is hij al jaren het boegbeeld van Telenet-Fidea.

"Ja. Omdat er niemand anders was. Maar, dat wil ik wel benadrukken, Tom Meeusen heeft wel een grote commerciële waarde voor het team. Hij is ontzettend populair en dat is ook belangrijk. Dus het is niet zo dat ik hem zo maar kwijt wil. Maar sportief is hij niet kopman-waardig. Daar moeten we realistisch in zijn. En toch heeft hij ook sportief zijn plaats in de ploeg, net omdat hij technisch zo goed is. Op termijn streven we wel naar een kern met renners die ook extra capaciteiten hebben."

Dan toch maar wachten op Lars van der Haar?

"Ja. Maar ook Quinten Hermans en Toon Aerts zetten stappen. We zien wel waar we op termijn uitkomen. Voorlopig zijn alleen Daan Soete, Quinten Hermans en Lars van der Haar niét einde contract (Nys bedoelt eind 2017, red). Voor de rest van de jongens en meisjes worden de komende maanden belangrijk. Niet alleen sportief. Ik wil ook zeker zijn dat hun ingesteldheid, hun karakters passen in de rest van de groep. Zo wil ik tot een structuur komen die staat als een huis. En daar heb ik alle vertrouwen in."Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930