Velofollies 2023

Sven Nys: 'Ik, problemen met mijn renners? Daar heb ik geen weet van'

Sven Nys: 'Ik, problemen met mijn renners? Daar heb ik geen weet van'

Sven Nys gaat over de tongen. 's Weekends in het veld, op sociale media, noem maar op. Hij zou falen als teammanager. Een slechte relatie met zijn renners hebben. Een aantal renners zouden willen opstappen bij Telenet-Fidea. Tijd om Nys zelf aan de tand te voelen. In een exclusieve babbel.

Sven Nys heeft dus problemen met zijn renners. Een aantal Telenet-Fidea Lions wil snel andere oorden opzoeken. De geruchten klinken steeds harder in het kleine wereldje van het veldrijden. Bepaalde renners hadden ondertussen naar verluidt al contact met andere teams. Vooral 'off the record' wordt getwijfeld aan Nys' capaciteiten als teammanager.

Waarom dit nieuws nog niet de buitenwereld heeft bereikt? Simpel, omdat het over Sven Nys gaat. Nys is en blijft een icoon in het veldrijden, dus durft niemand echt kleur bekennen. En Nys er zelf over aanspreken, is 'not done', horen we steevast. Veldritkrant.be probeert echter een objectief medium te blijven en trok op onderzoek.

Toegegeven: binnen de rennerskern zelf, vingen we bot. Niemand klapt uit de biecht. Dus restte ons maar één optie: Sven Nys toch contacteren en hem confronteren met de feiten én geruchten. Een gesprek van bijna drie kwartier dat uitmondde in een lang interview, dat we zelfs opsplitsen in twee delen. Vandaag leest u deel één. Over de -al dan niet vertroebelde- relatie van Nys met zijn renners, zijn rol binnen de ploeg, enzovoort. Morgen leest u deel twee, waarin Nys het heeft over onder meer Tom Meeusen, zijn strategie en de toekomst van het team. Geloof ons: een hele boterham.


Sven, laten we beginnen met uw tweet van zondagnamiddag, na Zonhoven. "Onze eliterenners waren ronduit slecht vandaag. Ook dat mag gezegd worden", lazen we met zijn allen. Dat zijn harde woorden.

"Euh... Dat valt op, ja. Omdat de sociale media normaal een 'good news'-show is. Dit was een negatieve tweet, dus komt er reactie. Maar veel moet je daar niet achter zoeken. Doorgaans ben ik heel tevreden over mijn renners. In Zonhoven was ik dat niet. Mijn eliterenners presteerden stuk voor stuk beneden de verwachtingen. Dan mag dat ook gezegd worden."

Zo goed doen de Lions het dit seizoen toch niet? Corné van Kessel behaalde in Kruibeke de allereerste podiumplaats bij de profs.

"En toch doen ze het beter dan vorig jaar. Jim Aernouts bijvoorbeeld, die deed het schitterend in Amerika. Quinten Hermans zette een grote stap vooruit. Ook Toon Aerts doet het niet slecht. Maar je moet wel weten dat Eli Iserbyt is vertrokken. En dat Lars van der Haar pas vanaf 1 januari deel uitmaakt van de ploeg. En Daan Soete maakte de stap van de beloften naar de profs. Alleen Tom Meeusen zou misschien beter kunnen, maar daar kom ik later op terug."

Een aantal renners zou de ploeg willen verlaten. Niet iedereen is gelukkig met de gang van zaken sinds jij het team over nam van Hans van Kasteren.

"Is dat zo? Ik heb er in elk geval geen weet van. Samen met mijn twee ploegleiders (Sven Vanthourenhout en Kris Wouters, red) doe ik er nochtans alles aan om iedereen zoveel mogelijk te steunen. Maar dat er in een team van 17 renners altijd wel eentje of een paar zullen zijn die zich niet goed in hun vel voelen, lijkt me niet onlogisch. Toch lijkt me intern niets aan de hand. Ik vermoed -nee, ik ben zeker- dat die roddels van buitenaf komen."

Vanuit welke hoek dan?

"Daar wil ik geen namen op kleven. Maar het was eigenlijk te verwachten en eerlijk, ik ben er zelfs op voorbereid. Onruststokerij, jaloezie, noem maar op. Maar ik sta stevig in mijn schoenen."

Uit goede bron vernamen we dat er nochtans echt renners praten met andere teams...

"Daar heb ik dan weer geen problemen mee. Ik praat ook met renners van andere ploegen. Welk team is wel nog zeker dat zijn renners allemaal blijven? En als iemand ongelukkig is, is het niet abnormaal dat de relatie ophoudt, of er naar een oplossing gezocht wordt. Maar voor alle duidelijkheid: mocht er onrust zijn, en een renner heeft klachten: dan nodig ik hem/haar uit voor een dubbelinterview. Ik ben benieuwd..."

Ook gehoord: Sven Nys rijdt op training zijn renners uit het wiel. En dat wordt hem niet in dank afgenomen.

"(lacht) Da's straf. Mag ik daar eerlijk op antwoorden? Als iemand daar een probleem mee heeft, wie heeft dan het grootste probleem? Hij? Of ikzelf, die per week nog amper tien uur op de fiets zit. Trouwens, als ik al eens mee fiets, dan is dat met de bedoeling te ondersteunen, een meerwaarde te zijn."

Zou het kunnen dat jij -tot nader order een modelprof en topper- iets te veel van je renners verwacht?

"Absoluut niet. Ik werk met de renners die ik heb. En met hun capaciteiten. Ik verwacht van geen enkele van mijn jongens dat ze Wout van Aert of Mathieu van der Poel kloppen. Wél dat ze hun best doen. En daarom was ik na Zonhoven ontgoocheld. Ik vond dat ze in de Kuil beter konden doen. Maar je zal mij nooit horen vertellen dat ze hadden moeten winnen. Elke renner heeft trouwens testen afgelegd. Ik weet hoe hoog we de lat mogen leggen. En dat doe ik ook. Nogmaals, samen met Sven Vanthourenhout en Kris Wouters."

Zonet nog gelezen op de sociale media: 'Sven Nys moest zondag geen commentaar geven in de Sporza-studio, hij had zijn renners moeten aanmoedigen op het terrein ."

"Ik vrees dat die mensen mijn functie verwarren met die van ploegleider. Kijk, Niels Albert of Bart Wellens zijn ploegleider bij hun team. Dat is een heel andere perceptie, uiteraard. Ik ben teammanager en heb andere taken. En nog een paar andere jobs, die ik combineer. Bij de Telenet-Fidea Lions zijn Sven Vanthourenhout en Kris Wouters de ploegleiders. En die doen dat trouwens allebei fantastisch. En er is voortdurend communicatie tussen ons."

"Wat zondag betreft: de mensen zagen mij een paar keer op tv. Waar dacht je dat ik tussendoor vertoefde? Dan was ik wel degelijk mijn renners aan het aanmoedigen. Al hoef ik mij daarvoor niet te verantwoorden tegenover de pers, vind ik."

Nog eentje om dit eerste deel af te sluiten: ook gelezen op de sociale media. Bob Verbeeck (CEO van Golazo) heeft de touwtjes strak in handen en neemt de beslissingen. Niet Sven Nys...

"Fout! Ik ben echt niet de 'marionet' van Bob Verbeeck. We hebben in de loop der jaren een sterke band opgebouwd. Dat resulteerde in een succesverhaal. En het opende deuren, aan beide zijden. Het Sven Nys Cycling Center in Baal bijvoorbeeld, is daar een perfect voorbeeld van. Zonder mij, was daar geen sprake van geweest. Zonder Bob ook niet. Hetzelfde met de overname van Telenet-Fidea. Alleen had ik het nooit aangedurfd. Omgekeerd: zonder mijn sportieve knowhow had Bob Verbeeck ook geen interesse gehad."

"En alles, maar dan ook alles gebeurt in onderling overleg. Stel bijvoorbeeld dat ik interesse heb in een renner, bespreek ik dat eerst met mijn ploegleiders. Als zij mijn visie volgen, stap ik naar Bob Verbeeck, die er mee aan de slag gaat. Makkelijk samen te vatten: onze samenwerking is een combinatie van mijn sportieve kennis, met zijn extra-sportieve knowhow. Dat maakt ons sterk. Maar dat zorgt blijkbaar ook voor afgunst..."

MORGEN: Sven Nys over Tom Meeusen, maar ook over de strategie en de toekomst van het team. "Dat de ploeg op termijn zal veranderen? Zeker weten. Ik heb een andere filosofie dan de filosofie die Hans van Kasteren had..."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!