Velofollies 2024

Van Aert: 'kettingprobleem zou opgelost moeten zijn'

Van Aert: 'kettingprobleem zou opgelost moeten zijn'

Wout van Aert won zondag met bravoure de Hotondcross, ondanks een tegenstribbelende ketting. En die was na afloop ook onderwerp van gesprek. Ondertussen heeft de wereldkampioen er samen met zijn entourage werk gemaakt. "Het zou niet meer mogen gebeuren."

Het waren Van Aert zijn eerste woorden, toen hem zondag in Ronse naar de dubbele pech werd gevraagd. "De eerste keer dacht ik nog dat ik verkeerd had geschakeld. Net in een putje. Maar twee keer op tien minuten tijd is wel van het goede teveel. Dit moeten we toch eens van dichter bekijken en proberen op te lossen."

En dat is ondertussen ook gebeurd. "Eigenlijk zijn twee maatregelen getroffen", verduidelijkt Van Aert. "De ketting werd een klein beetje ingekort (één schakeltje werd verwijderd, red). Er zat iets té weinig spanning op. Let wel: dit gaat om een zeer minieme aanpassing. Maar als je weet dat we in Ronse op een zeer hobbelig parcours fietsten, kan dat wel het verschil gemaakt hebben."

Chain catcher

"Een tweede ingreep is de montage van een zogenaamde 'chain catcher'. Die moet er voor zorgen dat de ketting er niet meer kan afvallen. Klein minpuntje, als ze er toch nog afspringt, is het zeer moeilijk om ze er eigenhandig opnieuw op te leggen."

Van Aert geeft ook wat uitleg waarom iets té weinig spanning op de ketting zat. Fietsonderdelenbedrijf SRAM ontwikkelde immers een nieuwe groep: de eTap HRD. Slechts twee renners gebruiken die voorlopig in competitie: Van Aert zelf en de Amerikaan Jeremy Powers.

"Sram levert topmateriaal"


"Wij zijn een soort proefkonijn", lacht Van Aert. "Al is dat uiteraard té zwaar uitgedrukt. En voor alle duidelijkheid: ik ben zéér tevreden van SRAM. Ook op de hulp die ze bieden, valt niets aan te merken. Nu maar hopen dat die ketting ook definitief oké is. Kruibeke wordt een nieuwe test, maar ik ben er redelijk gerust in."

Tekst: Nico Dick / Foto: ©Photopress.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!