Velofollies 2024

Dame Fortuna kiest finaal voor Wout van Aert

Dame Fortuna kiest finaal voor Wout van Aert

Voor het eerst sinds de terugkeer van Mathieu van der Poel heeft wereldkampioen Wout van Aert een onderling duel in zijn voordeel kunnen beslechten. Van Aert won zondag in Ronse de eerste manche van de DVV Verzekeringen Trofee. Beide tenoren kenden hun portie pech.

Van Aert en Van der Poel zijn niet toevallig de twee mannen die dit seizoen al konden scoren in de belangrijke crossen, want het zijn nu eenmaal de twee klasbakken van hun generatie. Alleen blijven we hunkeren om de twee eens tot op de streep vol de strijd te zien aangaan.

De eerste weken van het seizoen was Van der Poel er na zijn knieoperatie nog niet bij, in Gieten werd Van Aert in de slotfase teruggeslagen door een kettingprobleem en zaterdag in Meulebeke droeg de wereldkampioen nog de gevolgen van wat maag- en darmproblemen mee. En nee, ook op en rond de Hotondberg kwam het er niet van. Toen Van Aert in de eerste wedstrijdhelft tot tweemaal toe weer kettingproblemen kreeg en terugviel tot zowat twintigste positie en Van der Poel ondertussen vooraan wegreed met Michael Vanthourenhout om deze even later ter plaatse te laten, leek de Nederlandse kampioen op weg naar een knappe drie op drie sinds zijn wederoptreden.

Kampwissel

Van Aert vocht zich in geen tijd wel terug naar de tweede plaats, maar het verschil van bijna een halve minuut ten opzichte van Van der Poel was wel heel groot om nog op meer te mogen hopen.

Tot Dame Fortuna besliste om van kamp te wisselen. In een strook bergop trapte Van der Poel plots zijn crankstel aan diggelen. Freewheelend en lopend bereikte hij de materiaalpost net op het moment dat Van Aert passeerde. De Nederlander leek dus nog niet kansloos, maar vond niet meteen opnieuw het goede ritme en zou zijn belangrijkste tegenstander pas na de finish terugzien.

Van Aert: "kettingproblemen geen toeval meer"

"Ik denk dat het zonder onze pech andermaal een mooi duel had kunnen worden", zei Van Aert. "Ik reed Mathieu kort voor de materiaalpost voorbij en dacht dat hij wellicht nog kon terugkeren, maar misschien kon hij het na zijn pech niet echt meer opbrengen. Wat begrijpelijk is. Zelf kende ik mijn pechmomenten veel vroeger in de wedstrijd en ik kon nog veel rechtzetten, maar het blijft een feit dat die kettingproblemen moeten worden aangepakt."

"In Gieten kon het nog toeval zijn, nu niet meer. De hobbelige ondergrond hier was een echte test op dat vlak en die is niet meteen geslaagd. We zullen dit de komende dagen eens goed moeten bekijken. Op één van mijn fietsen waren er totaal geen problemen, die moet als referentie dienen om de andere op exact dezelfde manier af te stellen."

Van der Poel: "Plots zat ik op de bovenbuis"

Mathieu van der Poel wist niet precies wat er was gebeurd in de op twee na laatste ronde. "Plots zat ik op mijn bovenbuis en toen ik naar beneden keek, stonden beide crankarmen naar onder gericht. Niet echt makkelijk trappen zo. Af en toe gebeurt het weleens dat er iets niet goed vaststaat. Jammer dat dergelijke zaken het resultaat kunnen bepalen."

"Ik wilde na dat voorval nog wel proberen om voor een podiumplaats te gaan, maar het lukte niet meer. De benen liepen wat leeg in die slotronden. Ik had moeten lopen op stroken waar je anders kon fietsen en het was ook weer even wennen om opnieuw op een 'normale' fiets te zitten."

Adams en Vanthourenhout op podium

Van der Poel werd uiteindelijk dus 'maar' vierde, het waren Jens Adams en Michael Vanthourenhout die achter Van Aert de resterende podiumplaatsen veroverden. Ook twee nog jonge twintigers die zich steeds meer profileren als de betere subtoppers.

En dus dreigt voor de wat ouderen een steeds bescheidener rol te zijn weggelegd. Kevin Pauwels kon de schade in Ronse als vijfde nog enigszins beperken, Klaas Vantornout en Tom Meeusen moesten genoegen nemen met een verre toptienplaats op ruim anderhalve minuut van de winnaar. Niet alleen wordt het voor hen moeilijk om nog belangrijke zeges te boeken, zelfs voor podiumplaatsen in de echte topcrossen zullen ze stevig uit hun pijp moeten komen.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!