Brico Cross Meulebeke: Van der Poel heerst, Bosmans verrijst

Brico Cross Meulebeke: Van der Poel heerst, Bosmans verrijst

Mathieu van der Poel heeft in Meulebeke de tweede Brico Cross gewonnen. Het nieuws van de dag was echter de verrijzenis van Wietse Bosmans, net als de knappe derde plaats van Eli Iserbyt en de offday van wereldkampioen Wout van Aert.

Mathieu van der Poel startte als een bezetene op de piste in het Meulebeekse Ter Borght. In een mum van tijd sprokkelde hij op de razendsnelle omloop een bonus van 50 meter bijeen. Maar al even snel ging Van der Poel onderuit, waardoor een rits renners opnieuw kwam aansluiten.

Wat later zonderde zich een kwartet af. Marlux-Napoleon Games was vertegenwoordigd met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, Beobank-Corendon had Mathieu van der Poel en Wietse Bosmans voorin. Vincent Baestaens slaagde er net niet in de aansluiting te maken.

En wereldkampioen Wout van Aert? Die had duidelijk zijn dagje niet en kwam nooit in het wedstrijdverhaal voor. "Ik ben de voorbije week een dag wat ziek geweest. Wat maag- en darmproblemen. Maar daar wil ik me niet achter verschuilen. Ik was eerder mentaal niet fris genoeg om er in te vliegen", als Van Aert. "Een goede start was hier immers belangrijk, maar ik was gewoon niet agressief genoeg. Zo verzeilde ik in een positie dat ik nooit meer in aanmerking kwam voor winst." Van Aert zou uiteindelijk 9de finishen.

Kwartet wordt duo

Voorin werd het kwartet uitgedund. Eerst viel Michael Vanthourenhout weg na pech (hij zou later de wedstrijd verlaten), later verloor ook Eli Iserbyt de aansluiting na een tuimelperte in het zand. De beloftenwereldkampioen herpakte zich echter snel en slaagde er in om zijn podiumplaats vast te houden. Knap werk van de West-Vlaming.

"Ik had mij dit seizoen als doel gesteld om de kloof met de betere profs te verkleinen. Dat lijkt me aardig te lukken", trapte het goudhaantje van Jurgen Mettepenningen een open deur in."

Pluim voor Bosmans

Zo bleven voorin alleen Bosmans en Van der Poel over. De twee ploegmaats -ook gouw- en trainingsgenoten- verstonden elkaar wonderwel. Of beter gezegd: Van der Poel hield het tempo op aanvaardbare hoogte, zodat Bosmans met hem mee de finale in kon. Mooie geste, maar los daarvan moeten we vooral Bosmans een pluim geven: na een aanslepende ziekte van Lyme lijkt hij eindelijk opnieuw in de buurt te komen van zijn oude niveau.

En in de slotronde deed Van der Poel wat hij hoorde te doen: het tempo nog een klein beetje opdrijven om solo zijn tweede zege in zeven dagen binnen te rijden. En daar was de Nederlandse kampioen zichtbaar bijzonder tevreden mee.

"Morgen? Zien we dan wel"

"Dat ik dat morgen eventueel kan bekopen in Ronse? Goh, daar lig ik nu eens niet van wakker se. Mijn doel was om dit weekend één van de twee crossen te winnen. En daar ben ik vandaag al in geslaagd. Ook dit was een tv-cross en belangrijk voor de sponsors. We zien wel wat dat morgen geeft. De conditie is sowieso al beter dan ik vooraf had durven dromen."

Vincent Baestaens finishte als vierde en maakt zo het teamsucces van Beobank-Corendon compleet. Jim Aernouts was als vijfde de eerste 'Lion'...

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Alle uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!