Hangbrug wordt paradepaardje van het BK in Oostende

Hangbrug wordt paradepaardje van het BK in Oostende

Vandaag is in het Oostendse Thermae Palace het BK veldrijden voor deze winter voorgesteld. Burgemeester Johan Vande Lanotte had één voorwaarde om het BK naar de kust te halen: 'Het moet en zal iets speciaal worden.' Een stalen brug wordt alvast het 'merkpunt'...

Het Oostendse stadsbestuur -met burgemeester Vande Lanotte op kop- en het Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits sloegen de handen in elkaar. Organisator Rik Debeaussaert heeft ondertussen ervaring zat in het organiseren van kampioenschappen. Een waslijst, te lang om alles op te sommen. Maar voor de veldritfan beperken we ons tot het WK in 2007, een knotsgek WK met Erwin Vervecken als winnaar, en het BK in 2012, waarin Sven Nys Niels Albert klopte.

Na een pak kampioenschappen op de weg, zijn Debeaussaert en co dus klaar voor een nieuw BK. En met Oostende vonden ze een leuke locatie. Het parcours situeert zich vooral op en rond de Wellington-paardenrenbaan, aangevuld met een passage op het strand van Oostende.

Zware strandpassage

"Het moest iets speciaal worden", aldus Vande Lanotte deze middag. "En met de passage op het strand -tot tegen de waterlijn- is dat zeker en vast gelukt." Opmerkelijk is de brug die daarvoor gebouwd moeten worden. Een stalen fietsbrug die op 15 december klaar zal zijn, en pas opnieuw afgebroken zal worden op 9 januari, net na het BK dus.

"Die stalen hangbrug wordt inderdaad dé eye-catcher van het BK", klinkt het. Ze is 130 meter lang en 6 meter breed (met twee rijvakken, dus). De hellingsgraad is zowel bij het op- als afrijden 21 procent. Vanaf de renbaan richting strand is de helling 37 meter lang, in de omgekeerde richting (het strand ligt uiteraard iets dieper) moet 50 meter geklommen worden. Met dien verstande dat de renners op dat moment uit een zware strandstrook komen.

Paul Herygers relativeert de zwaartegraad. "Een beetje wel. Dit is niet het allerzwaarste parcours dat de renners dit seizoen voor de wielen krijgen. Anderzijds, onderschat het ook niet. Die strandpassage is niet van de poes en ook de wind speelt hier altijd zijn rol." Gepolst naar een grote favorieten kwam Herygers -wat dacht je?- bij Wout van Aert uit. "Dit is een parcours voor sterke beren..."

Nog dit: in geval van noodweer is een alternatief parcours beschikbaar. "Maar dit gebeurt pas 1 keer op de 25 jaar", aldus bruggenbouwer Sadef. "Eigenlijk is het utopisch dat dit uitgerekend tijdens het BK-weekend zou gebeuren."

Programma:
Zaterdag 7 januari: heren nieuwelingen en junioren
Zondag 8 januari: heren U23, dames elite en dames jeugd, heren elite (met en zonder contract)

Ticketing:
Zaterdag: 6,5 euro VVK / 8 euro aan de kassa
Zondag: 16,5 euro VVK tot 1 november / 21,5 euro VVK van 1 november tot 31 december / 25 euro aan de kassa
Kinderen onder de 12 jaar gratis


Parcours:

Tekst en foto's: © Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!