Barst of geen barst: ook in Iowa niets te doen aan Van Aert

Barst of geen barst: ook in Iowa niets te doen aan Van Aert

Een barst in de teen of niet, op Wout van Aert staat in deze periode van het seizoen geen maat. Zelfs een tegenpruttelend versnellingsapparaat in de beginfase hield de wereldkampioen niet tegen. Kevin Pauwels en Laurens Sweeck waren the best of the rest.

Toon Aerts, Tom Meeusen en Michael Vanthourenhout openden op het loodzware parcours in Iowa de debatten. Van Kessel, Van der Poel, Laurens Sweeck en Quinten Hermans volgden. Vooral de aanwezigheid van de Telenet-Fidea Lions in de voorposten was opmerkelijk.

Toen Van Aert in de tweede ronde met kettingproblemen kampte, moest afstappen en zo naar plaats vijftien terugzakte, zag het er voor de concurrentie even zeer goed uit. Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans probeerden te profiteren, maar echt veel voorsprong pakte het duo niet.

Versnelling Laurens Sweeck

Ondertussen knabbelde Van Aert aan zijn achterstand, terwijl het vooraan weer samentroepte. Het sein voor Laurens Sweeck om op en over Vanthourenhout te gaan. De ERA-Circuskopman leek even op weg naar een stunt, maar dat was zonder... Van Aert gerekend.

In de tweede koershelft zette de wereldkampioen de puntjes op de i, met of zonder gebarsten teen, hij bleek ook in Iowa onstuitbaar.

Sweeck moest de tweede plaats zelfs nog aan Kevin Pauwels laten. De Kalmthoutenaar kwam na een mindere start vanuit het niets naar voor en snoepte Sweeck nog de tweede plaats af. Jim Aernouts is terug van weggeweest en werd verdienstelijk vierde, net voor Gianni Vermeersch. Ook verdienstelijk: de tweede toptienplaats op rij voor Dieter Vanthourenhout.

Conclusie na Iowa: dit was een parcours voor de grote motoren. Vooral de klim op Crumpit Mountain was niet van de poes. Geen schande dan ook dat jonge veulens Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans in de finale nog wegzakten.

"Meer last van hitte, rug en benen dan van teen"

Van Aert was verheugd met zijn nieuwe zege en loofde het enthousiasme van het Amerikaanse publiek. "En die teen? Eerlijk, in het begin van de koers had ik er behoorlijk wat last van, maar in de tweede koershelft had ik die pijn toch onder controle. Dan deden mijn rug en benen meer pijn en had ik wat last van de hitte."

Foto: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!