Geraardsbergen: zeges voor Cant, Vandebosch en Verburg

Geraardsbergen: zeges voor Cant, Vandebosch en Verburg

Niet alleen Wout van Aert boekte een verwachte overwinning op de legendarische Muur van Geraardsbergen, ook Sanne Cant maakte er haar favorietenrol waar. Toon Vandebosch was de beste bij de junioren, Luke Verburg zette de wedstrijd bij de nieuwelingen naar zijn hand. 

Cant was de beste bij de vrouwen, dat is de jongste jaren wel meer het geval. Op de Muur had ze het echter niet makkelijk. Met Ellen Van Loy werd weliswaar al snel een belangrijke concurrente uitgeteld als gevolg van een val waarbij ook haar ketting geblokkeerd raakte, maar de Belgische en Europese kampioene had wel zeven ronden lang haar handen vol met de verrassend sterke Laura Verdonschot. In de finale sloten ook nog Jolien Verschueren, net als Van Loy gevallen in de eerste ronde, en Joyce Vanderbeken aan.

Verschueren aarzelde niet om in de laatste twee ronden het initiatief te nemen. Vanderbeken kraakte snel, Verdonschot klampte langer aan en moest pas helemaal op het einde afhaken maar werd beloond met de derde plaats, Cant beet zich vast in het wiel van Verschueren en in de sprint bergop toonde ze zich net de betere.

“Ik zat eigenlijk al even à bloc in het wiel van Jolien en kon enkel hopen dat haar sprint net iets minder scherp zou zijn dan die van mij”, verklaarde Cant. “Ze kwam onbewust nog even naar links, maar gelukkig hoorde ze het toen ik riep dat ik aan die kant zat.” Verschueren legde de fout voor de verloren sprint bij zichzelf. “Op het moment dat ik een tandje kleiner wilde schakelen, drukte ik verkeerd en kwam ik op een grotere versnelling terecht. Jammer, want ik voelde dat de zege mogelijk was.”

Sterke Toon Vandebosch

Bij de junioren raakten Toon Vandebosch en de Nederlander Thymen Arensman al vroeg in de wedstrijd voorop. In de op één na laatste ronde reed Vandebosch weg van zijn concurrent, Andreas Goeman veroverde de derde podiumplaats. “Ik had lang het gevoel dat Thymen sterker was”, zei Vandebosch. “Plots ging het echter een pak beter en besliste ik om het toch maar eens te proberen. Ik sloeg een kloofje en het bleek voldoende. Je eerste cross van het seizoen winnen is een opsteker, zeker als het op zo’n lastig parcours is.”

Lares-Doltcini bij de nieuwelingen

Luke Verburg, Dante Coremans en Belgisch kampioen Yente Peirens zorgden voor een compleet podium in de kleuren van Lares-Doltcini bij de nieuwelingen. Halverwege hadden ze nog het gezelschap van de Nederlander Dylan Strik, op twee ronden van het einde versnelden Verburg en eerstejaars Coremans. Terwijl Peirens achter de leiders plaats drie veiligstelde, bleef het vooraan spannend tot het einde. Uiteindelijk bleek de Nederlander Verburg net iets sterker. “In de eerste helft van de slotronde nam ik wat voorsprong, maar Dante kwam nog eens aansluiten. Ik zette me in zijn wiel om even te recupereren en demarreerde dan nogmaals in het zicht van de laatste klim. Zo bleef ik net buiten schot.”

Tekst: Filip De Greef / Foto's: ©Photopress
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!