Velofollies 2024

Sven Nys over vertrek Iserbyt: 'ik wilde geen scheefgetrokken verhoudingen'

Sven Nys over vertrek Iserbyt: 'ik wilde geen scheefgetrokken verhoudingen'

Telenet-Fidea ziet, twee jaar na Wout van Aert, opnieuw een opgeleid toptalent vertrekken. Teammanager Sven Nys relativeert. "En we blijven inzetten op onze jeugdwerking."

Dik twee jaar geleden zag Telenet-Fidea Wout van Aert vertrekken. Net op het moment dat hij ontbolsterde. Nu gebeurt opnieuw hetzelfde met Eli Iserbyt. Dat kan niet anders dan hard aankomen bij de ploegleiding, denken we dan. Maar Sven Nys kan het vertrek van de beloftenwereldkampioen een plaats geven.

"Vóór mijn komst heeft Telenet-Fidea heel mooi werk geleverd. Bewijs daarvan de beloftenkern van vorig seizoen, met zowaar een viertal jongens die kandidaat-wereldkampioen waren. Geen enkel team verkeerde in die situatie. En dan weet je dat ze bij bepaalde jongens aan de mouw gaan trekken. Dat is exact wat gebeurd is met Eli."

"We hebben nog goede beloften"

"Zo iemand moeten afgeven is jammer. Maar we zijn bewust niet meegegaan in een financieel opbod-spel. Een paar jaar geleden vertrok Van Aert plots bij het team. Dat lag gevoelig omdat Telenet-Fidea toen de kans niet kreeg een tegenvoorstel te doen. Nu lagen de kaarten anders. Wij hebben met hem kunnen praten, alleen hebben we beslist om financieel niet mee te gaan in het verhaal. Omdat het niet strookt met onze politiek binnen de ploeg. We hebben nog goede beloften en we willen geen scheefgetrokken -financiële- verhoudingen binnen de ploeg. De bedragen moeten blijven stroken met de realiteit, hé."

Nys heeft naar eigen zeggen absoluut geen rancuneuze gevoelens naar Eli Iserbyt toe. "Hij kiest voor zekerheid. En daar heb ik begrip voor. Anderzijds: hij kon ook nog een jaartje of meer investeren en bij ons rustig doorgroeien. Kijken naar wat wij hem nog te bieden hadden. Maar het is zijn keuze en daar leg ik me bij neer. Meer zelfs: ik wens Eli het beste in zijn verdere carrière."

Risico

Sven Nys vindt wel dat Mettepenningen een risico neemt door hem een contract van maar liefst 5,5 jaar aan te bieden. "Jurgen zal voor 200 procent geloven in Eli. Anders doet hij dat niet. En eerlijk, dat deed ik ook. Maar in de filosofie van stap per stap. Mettepenningen zag echter een kans en is 'all the way' gegaan. Feit is, als Iserbyt effectief ook helemaal doorbreekt en het niveau van Van Aert haalt, dan heeft hij perfect ingekocht."

Dat Iserbyt binnen drie weken al vertrekt, vindt Nys een ideale oplossing. "Waarom niet? We weten dat hij toch vertrekt. Dan heeft het geen zin nog een hele zomer in hem te investeren om er dan anderen de vruchten te zien van plukken. Dan is het best dat hij zo snel mogelijk de overstap maakt. Ik geef Eli alleen de raad zijn studie niet te verwaarlozen. Renner ben je in het beste geval tot je 40ste. Daarna heb je nog een heel leven voor de boeg en niet iedereen heeft de kans in de sport te blijven. Hopelijk krijgt hij die ruimte. En Telenet-Fidea in de toekomst? Geen probleem. Wij blijven inzetten op onze jeugdwerking."

Foto: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!