UCI bepaalt straf voor Van Den Driessche, maar blijft vaag in uitleg

UCI bepaalt straf voor Van Den Driessche, maar blijft vaag in uitleg

De UCI postte vandaag zijn uitspraak over Femke Van Den Driessche op zijn website. Zes jaar schorsing en een dikke 18.000 euro boete krijgt de Oost-Vlaamse. En ze verliest alle resultaten en prijzengeld vanaf 11 oktober. Net dat verdient wat uitleg. Maar die geeft de UCI voorlopig niet.

Bijna drie maanden nadat -de entourage van- Femke Van Den Driessche werd betrapt op een motortje in één van haar reservefietsen, heeft de Internationale Wielerunie een strafmaat bepaald. En die is niet min: de Oost-Vlaamse wordt geschorst voor zes jaar en krijgt een geldboete van 20.000 Zwitserse frank, omgerekend een 18.000 euro. Voorts moet ze de procedurekosten betalen -die zijn nog niet bepaald- én verliest ze al haar resultaten en prijzengeld die ze behaalde vanaf 11 oktober 2015.

De meningen op de sociale media zijn nogal verdeeld. Maar feit is dat wie zijn gat verbrandt, op de blaren moet zitten. Een schorsing van zes jaar is niet min. Anderzijds zal Van Den Driessche nog maar net 25 zijn als ze opnieuw competitiegerechtigd is, ook al kondigde ze ondertussen al even haar afscheid van het wielrennen aan.

Opmerkelijk: waarom gaat de schorsing in vanaf 11 oktober 2015, de dag van de wedstrijd in Ronse in? Daar geeft de UCI in zijn communicatie -voorlopig?- geen uitleg over. De technische fraude werd immers pas vastgesteld op het WK, eind januari. Oké, er waren al langer geruchten dat Van Den Driessche de boel - en vooral de concurrentie- belazerde-, maar daar waren geen bewijzen van.

Wat is er gebeurd in Ronse?

Dat de UCI nu 11 oktober als datum vastlegt, doet vermoedens rijzen dat er ondertussen bewijsmateriaal opgedoken is dat Van Den Driessche ook in de Bpost Bank manche in Ronse de regels overtrad. Hopen maar dat we daar de komende dagen/weken verder over ingelicht worden.

En dat heeft uiteraard nog verder gevolgen... Zo verliest Van Den Driessche ook haar Europese en Belgische beloftentitel. Die zal ze dan moeten inleveren aan respectievelijk Maud Kaptheijns en Laura Verdonschot...


Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!