Kevin Pauwels sluit seizoen af met winst in Oostmalle. Sven Nys neemt afscheid in stijl

Kevin Pauwels sluit seizoen af met winst in Oostmalle. Sven Nys neemt afscheid in stijl

Alle ogen in Oostmalle waren gericht op het officiële afscheid van Sven Nys. Nys deed het verre van slecht op de 'vliegmeeting', maar de sterkste van het lot en de verdiende winnaar werd Kevin Pauwels, die na een slechte start alsnog voorin geraakte en naar de zege soleerde.

De wedstrijd bleef lang gesloten, ondanks prikken van onder meer Sven Nys, David Van der Poel, Wout van Aert of Mathieu van der Poel. Pas na driekwartwedstrijd werd de Sluitingsprijs in een definitieve plooi gegoten door Kevin Pauwels.

Pauwels was bijzonder slecht gestart, maar schoof stelselmatig op, waarna ploegmaat Gianni Vermeersch hem met nog dik drie ronden te rijden in ideale positie bracht. Pauwels bedankte en vertrok voor een solo van een dik kwartier. Achter hem zat de concurrentie à bloc. Noch Van Aert, noch Van der Poel bleken in staat om de Kalmthoutenaar nog iets in de weg te leggen.

Pauwels: "Was bijzonder gemotiveerd"

Wout van Aert won de strijd voor plaats twee, na een sprintje tegen Tom Meeusen. "Ik kende een minder seizoenseinde", aldus Kevin Pauwels. "Vandaag was ik nog bijzonder gemotiveerd om er nog iets van te maken. Ik ben echt diep gegaan. Ik kreeg de dag waar ik vandaag op hoopte."

Van Aert sprak van het weekend te veel. "Ik had wat last van de rug. En het beste is er wat van af. Ik moest passen toen ik in het wiel van Kevin Pauwels zat. Toch ben ik nog blij met deze tweede plaats. Meer zat er hier niet in. Al was ik bijzonder gemotiveerd. Maar als de benen het niet toelaten..."

Tom Meeusen, gisteren nog winnaar in Lebbeke, was blij het seizoen op het podium van een tv-cross af te sluiten. "Ik eindig hier toch tussen de jongens die het seizoen gedomineerd hebben. Dat doet deugd."

Laatste meters van Sven en Sven

Sven Nys maakte in de slotfase nog een vreemd manoeuvre. Hij wilde wachten op maatje Sven Vanthourenhout om samen over de streep te bollen. Schitterend moment wel, de twee vrienden die -meer dan drie minuten na Kevin Pauwels- de finishlijn overschreden. Nys reed onmiddellijk in de armen van zoonlief Thibau, mama Vera, vader François, coach Paul Van den Bosch en vele anderen. De camera's flitsten, traantjes werden weggepinkt.

"Toch een afscheid in schoonheid", aldus Nys na afloop. "Ik kon lang meedoen voor de zege, maar na een foutje van Van der Haar werd ik wat opgehouden en brak de veer. In de finale besloot ik inderdaad nog om op Sven Vanthourenhout te wachten. Het is mooi geweest." Nys reageerde al bij al koel. "Omdat ik er klaar voor ben. Klaar voor een nieuw leven..."

Veel woorden van dank ook aan het adres van Sven Vanthourenhout. "Vrienden voor het leven", aldus de West-Vlaming. "Maar zijn palmares heeft hij zelf afgedwongen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Zijn gebaar in de slotfase tekent hem. Een hele grote meneer."

Foto: (archief) Photopress.be / Tekst: NicoDick

Uitslagen vinden jullie via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!