Velofollies 2023

Eerste zege in klassementscross voor Laurens Sweeck

Eerste zege in klassementscross voor Laurens Sweeck

Laurens Sweeck heeft in Sint-Niklaas een eerste profzege geboekt in een klassementscross. Hij ging wereldkampioen Wout van Aert en Sven Nys vooraf. Het leverde Sweeck twee plaatsen winst op in de Bpost Bank Trofee, die hij als 5de afsluit. De eindzege van Wout van Aert stond al vast.

Helemaal aan het begin van het seizoen, op 13 september om precies te zijn, had Laurens Sweeck al zijn eerste cross in het Zwitserse Baden gewonnen. Daarna realiseerde hij in zijn eerste winter bij de elite een regelmatig seizoen met tal van dichte ereplaatsen, waaronder de tweede plaats in het BK. In de klassementscrossen was hij nog niet op het podium geraakt, al scheelde het vaak niet veel. In Sint-Niklaas lukte het dus wel en dan nog meteen met winst.

Sweeck koos een ideaal moment om aan zijn zegerush te beginnen. In de eerste wedstrijdhelft had hij niet echt een antwoord gehad op versnellingen van eerst Tom Meeusen en daarna Mathieu van der Poel. Vooral deze laatste leek aan een indrukwekkende solo te beginnen, maar nog geen halve ronde na zijn verschroeiende versnelling leek de Nederlandse kampioen helemaal geparkeerd te staan. Na afloop bleek echter dat Van der Poel zich had misstapt.

Van der Poel: "Mistrapte mij"

"Ik heb mij verstapt", verduidelijkte de Nederlander na afloop. "Waarna ik totaal geen kracht meer kon zetten vanuit de rug. Het was sukkelen tot aan de finish." Van der Poel zou pas als 22ste worden afgevlagd, op ruim vier minuten van de winnaar. "Geen probleem voor morgen. Ik laat dit vanavond nog behandelen door een osteopaat."

Dan deelde Sweeck veel beter in. Vanuit vierde positie reed hij voorbij Van der Poel tot bij Van Aert en samen overbrugden ze de kleine kloof tot bij Meeusen. Sweeck wachtte niet en versnelde meteen zelf, Van Aert en Meeusen bleven zonder reactie en zagen Nys terugkeren in hun spoor.

Even later moest Meeusen lossen, Nys slaagde er even in om met Van Aert in zijn spoor enkele seconden dichterbij te komen, maar helemaal tot bij Sweeck rijden zat er niet in. Die won dus zijn eerste klassementscross bij de elite en wipte in de bpost bank trofee nog over Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout, die zijn kansen op een mooi resultaat zag verdwijnen toen zijn achterwiel dubbel plooide.

“Deze overwinning doet enorm veel deugd”, zei Sweeck. “Al het hele seizoen was een podiumplaats in een klassementscross een van mijn doelen, maar het was nog niet gelukt. En nu pak ik meteen de zege. Toen Mathieu al vroeg aan de boom schudde, moest ik wel even passen. Toen ik vooraan kwam, keken Van Aert en Meeusen wat naar mekaar. Ik wilde niet wachten tot er nog anderen zouden terugkeren en daarom versnelde ik meteen. Een goede beslissing, want ik denk dat ze daarna niet meer voluit hebben samengewerkt in de achtervolging, wat mij uiteraard goed uitkwam om het verschil uit te diepen.”

Tweede opeenvolgende eindzege Van Aert

De eindzege in de bpost bank trofee stond niet meer op het spel in Sint-Niklaas. Die kon Van Aert al niet meer ontglippen. Kevin Pauwels was ook al vrij zeker van de tweede plaats en maakte er een halve snipperdag van. Al schudde hij in de laatste ronde nog snel even de snelste ronde uit zijn mouw, maar liefst tien seconden sneller dan Toon Aerts. Een kleine test in het vooruitzicht van Hoogstraten zondag wellicht, want in de Hansgrohe Superprestige heeft Pauwels met drie punten achterstand op Van Aert wel nog een kansje om een klassement te winnen. Net als Nys, die zijn laatste bpost bank trofee afsluit op de derde plaats.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef


Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

December 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!