Velofollies 2024

Wout van Aert stort Zolder in delirium

Wout van Aert stort Zolder in delirium

Wout van Aert heeft zijn al schitterende seizoen bekroond met een eerste wereldtitel bij de elite. In een prangende slotronde rekende hij af met Lars van der Haar om Zolder in een waar delirium te storten. Kevin Pauwels pakte brons, Sven Nys zwaaide af met een vierde plaats en topfavoriet Mathieu van der Poel werd vijfde.

In de vijfde van acht ronden leek het feestje nochtans ver weg voor de Belgische kampioen en eindwinnaar van de Wereldbeker. Met Van der Haar en Van der Poel had hij in de openingsronde al eens een mooie kloof geslagen, maar tegen half koers waren ook Pauwels, Nys, Tom Meeusen, Laurens Sweeck en David van der Poel komen aansluiten.

Maar dan maakte Mathieu van der Poel een slipper en bij het afstappen kwam hij met zijn voet in het voorwiel van Van Aert terecht. De twee hadden een tiental seconden nodig om van mekaar los te komen en ondertussen was Van der Haar alleen aan de haal. Van Aert begon vroeger dan Van der Poel aan zijn remonte, reed met wat steun van Sweeck naar Nys, Pauwels en David van der Poel en trok even later solo in de achtervolging op Van der Haar. Hij overbrugde de kloof en in een van de laatste stroken bergop kon hij de Nederlander afschudden. De regenboogtrui was binnen.

"Specifiek getraind op dat soort stroken"

“Ik had de voorbije weken specifiek getraind om op dat soort stroken top te zijn”, verklaarde Van Aert. “Maar natuurlijk heb je nooit alles in de hand. Ik voelde me van bij het begin heel sterk, maar wilde de tweede wedstrijdhelft afwachten om te proberen om het verschil te maken. Net dan gebeurde het echter. Mathieu deed de deur een beetje dicht, wellicht omdat hij wilde verhinderen dat ik achter Lars aan zou gaan, maar hij slipte en kwam met zijn voet in mijn wiel terecht. We hebben even staan klooien voor we zijn voet los kregen en meteen mocht ik mijn basisplan opbergen.”

“Ik kon rekenen op de steun van Sweeck om een eerste deel van de verloren seconden goed te maken, vervolgens gaf ik zelf vol gas om de kloof in één keer te dichten. Daarna was het wachten op mijn strook. Toen ik moest afstappen, was het even vloeken, maar ik heb dan maar lopend alles gegeven en toen ik weer op de fiets sprong, had ik het kleine gaatje dat ik nodig had.”

"Ik kon vrij ontspannen van start"

Van Aert voelde voor aanvang van het WK geen grote druk. “Zowat iedereen verwachtte een onemanshow van Mathieu, zelf kon ik dus vrij ontspannen aan de titelstrijd beginnen. Het feit dat hij de laatste vier manches van de Wereldbeker had gewonnen, deerde me niet. Namen was inderdaad een ontgoocheling, maar hier in Zolder was ik niet honderd procent in orde en de manches van de voorbije twee weken reed ik op een manier om in de eerste plaats de eindzege veilig te stellen. Tijdens die wedstrijden zat ik echter al meer met dit WK in mijn hoofd.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!