WK junioren: Jappe Jaspers ontgoocheld zevende. Andere Belgen wegen te licht

WK junioren: Jappe Jaspers ontgoocheld zevende. Andere Belgen wegen te licht

De strijd om de wereldtitel bij de junioren draaide uit op een grote ontgoocheling voor de Belgen. Jappe Jaspers, vooraf al de enige die echt medaillekansen kreeg toegedicht, kwam niet verder dan de zevende plaats. De andere Belgen bleken in het internationale veld veel te licht te wegen.

Kort na de start konden zich met Jaspers, ondanks het feit dat hij niet meteen in zijn klikpedaal raakte, Seppe Rombouts en Florian Vermeersch nog drie Belgen in de top elf nestelen, maar al snel werd duidelijk dat buiten Jaspers geen enkele landgenoot in aanmerking zou komen voor een dichte ereplaats.

Toon Vandebosch, relatief rustig gestart en uiteindelijk negentiende, en Vermeersch, na zijn goede start teruggezakt naar plaats 33, kunnen als eerstejaars nog hun jonge leeftijd als excuus inroepen en mogen volgend jaar hopen op een herkansing. Seppe Rombouts, als tweede Belg pas zestiende, en Alessio Dhoore (40ste) staat volgend seizoen een zware overstap naar de beloften te wachten.

Jappe Jaspers had een halve wedstrijd lang uitzicht op de bronzen medaille. Jens Dekker en Mickael Crispin waren toen immers al te ver weg om van meer te kunnen dromen. Na een fietswissel wegens problemen met het remsysteem moest hij Thomas Bonnet echter laten gaan en in de slotfase moest hij nog enkele anderen laten passeren om uiteindelijk dus als zevende te finishen.

Eerlijke Jaspers

“Zoals de vorige twee weken in Lignières-en-Berry en in Hoogerheide ging het gewoon niet”, verklaarde Jaspers na afloop. “Toen ik niet meteen in mijn klikpedaal raakte, panikeerde ik nog niet omdat ook Dekker pas als zesde weg was. Ik kon ook wel opschuiven, maar daarna ging het van kwaad naar erger. Ik kreeg last van de rug en vermoedelijk heeft ook mijn ziekte na het BK drie weken geleden nog altijd een invloed op mijn prestaties."

"En zo dreigt het een seizoen te worden waarvan ik vooraf toch meer had verwacht. Vooral het nipt missen van de Wereldbeker smaakt nu nog iets zuurder.” Een eerlijke uitleg van Jaspers, die ook nog meegaf te kunnen leven met de wereldtitel van zijn ploeggenoot Dekker, toch wel de beste junior van het seizoen zijnde.

Doktersbezoek

Toch een kleine bedenking. Jaspers gaf tijdens de persbabbel enkele dagen voor de titelstrijd zelf aan dat hij eigenlijk vroeger een dokter had moeten opzoeken toen de na het BK de kop opstekende verkoudheid bleef aanslepen. Dat een jonge kerel van zeventien zelf nog niet die reflex heeft om dit sneller te doen, daar kunnen we inkomen. Maar in dat geval zou er binnen een goed gestructureerde ploeg of zo dicht bij een WK zelfs de wielerbond toch iemand mogen opstaan om hem daarop te wijzen.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!