zin om te adverteren
Isolteam Warm aanbevolen door Wout

Sanne Cant mist afspraak met de geschiedenis

Sanne Cant mist afspraak met de geschiedenis

Het blijft voor België wachten op een eerste wereldkampioene veldrijden. Een jaar nadat ze in Tabor heel nipt verloor van Pauline Ferrand-Prévot mocht het opnieuw niet zijn voor Sanne Cant. In Heusden-Zolder was de Nederlandse Thalita de Jong de sterkste. Achter de Franse Caroline Mani werd Cant derde.

“De ontgoocheling is opnieuw groot, maar minder dan vorig jaar”, zei Cant, die in de slotronde als eerste probeerde om het verschil te maken, maar strijdend ten onder ging. “In tegenstelling tot de wedstrijd in Tabor was er vandaag iemand duidelijk sterker, punt. Thalita was al van heel ver moeten terugkeren – vooraan wisten we overigens niet dat de kloof met haar zo groot was – en toen zij in de slotronde een kloofje sloeg in een loopstrook bergop, wist ik het wel.”

Heeft Cant hiermee haar laatste kans op een wereldtitel verspeeld? Dat is nauwelijks denkbaar. Ja, de afwezigheid van bijvoorbeeld Marianne Vos en Pauline Ferrand-Prévot speelden zaterdag in haar voordeel, maar zelf heeft ze nog altijd haar leeftijd mee. “Ik ben er nu 25 en heb driemaal op een WK-podium gestaan, ik denk niet dat er dat veel kunnen zeggen”, stelde ze terecht. Bovendien is ze de voorbije twee seizoenen echt doorgestoten naar de absolute wereldtop, getuige haar twee Europese titels en evenveel eindzeges in de Wereldbeker. Cant is niet langer iemand van uitschieters, maar bereikt op constante basis een hoog, zegerijp niveau.

"Ik kan niet meer doen dan ik deze winter deed"

Komt daar nog bij dat de omstandigheden in Heusden-Zolder voor Cant niet echt gunstig waren. “Wat betreft specifieke voorbereiding op één wedstrijd kan ik niet meer doen dan wat ik deze winter deed en op papier was dit een omloop die me ligt. Alleen zorgde de hevige regenval en dan vooral de stortbui tijdens de wedstrijd voor dames beloften voor een serieuze verandering van het parcours. De technische passages, mijn grote sterkte, werden plots loopstroken en meteen was er ook meer kracht vereist. Als ik nu twee mindere punten heb, dan zijn het precies lopen en kracht.”

“Hoe belangrijker die twee zaken worden, hoe meer ik moet rekenen op een superdag en die had ik vandaag niet echt. Ik had niet het gevoel alles honderd procent onder controle te hebben en op het einde miste ik wat frisheid om nog echt het verschil te maken. Thalita kon dat wel.”

"Ik kan er geen maand tussenuit knijpen"

Wel een opvallend gegeven in Cants nadeel, voor het tweede jaar op rij moest ze buigen voor iemand met weinig crossen in de benen. Zowel Ferrand-Prévot als De Jong zijn heel actief op de weg en beperken hun winteractiviteiten. “Daar kan ik niet veel aan veranderen”, besloot Cant. “Als er rensters zijn die hun prioriteiten elders leggen, is dat hun zaak. Ik word door mijn ploeg betaald om tussen september en februari te presteren in de crossen, dus kan ik het mij niet permitteren om er een maand tussenuit te knijpen om frisser aan het WK te beginnen. Ik kan misschien eens proberen om op het juiste moment in het seizoen te vallen en mijn sleutelbeen te breken.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef
Zoeken

LIVE

Kalender

september 2020<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930