Van der Poel met psychologisch voordeel naar Heusden-Zolder

Van der Poel met psychologisch voordeel naar Heusden-Zolder

Exact één week voor het WK heeft Mathieu van der Poel mee dan ooit indruk gemaakt. In Hoogerheide overklaste de uittredende wereldkampioen de concurrentie, inclusief zijn grote challenger Wout van Aert. "Beter met voorsprong dan met achterstand naar het WK", klonk het achteraf.

Gianni Vermeersch nam de beste start op het vernieuwde -maar wel loodzware- parcours op en rond de Brabantse Wal. Met in zijn spoor Laurens Sweeck, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Maar al snel nam Van der Poel de leiding en begon aan een een uur lang durende solo.

In de tweede ronde nam Van Aert het commando achter Van der Poel in handen, maar de Kempenaar slaagde er niet in nog een seconde dichter te komen op zijn Nederlandse concurrent voor de wereldtitel. Integendeel: Van der Poel liep steeds verder uit en leek te genieten van de zware modderstroken.

Het wedstijdbeeld bleef een uur lang hetzelfde. Alleen achter de top twee wijzigden nog wat posities. Zo reed Pauwels naar de derde plaats, terwijl Laurens Sweeck en Tom Meeusen de top vijf volmaakten, weliswaar op meer dan anderhalve minuut achterstand van de dominante Van der Poel.

Van Aert moest vandaag het onderspit delven tegen de wereldkampioen -die nu vier wereldbekermanches op rij wint- maar kroont zich wel tot eindwinnaar van het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium. Lars van der Haar, die in Hoogerheide absoluut geen parcours op maat vond, moest vrede nemen met een zevende plaats en kon leider Van Aert niet meer bedreigen.

Van Aert: "Hoopte dat de kloof kleiner was"

Voor Van Aert zijn derde prijs van het seizoen, nadat hij zich eerder al verzekerde van eindwinst in de Bpost Bank Trofee én Belgisch kampioen werd.

„Daar ben ik uiteraard tevreden mee”, aldus Van Aert. „Maar in alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik wel had gehoopt om vandaag de kloof met Mathieu iets kleiner te houden. Het is nu wel helemaal duidelijk: niemand anders dan Van der Poel trekt volgend weekend als dé topfavoriet naar het WK. Niet dat ik er mij bij neerleg. Het is immers zo dat ik de voorbije twee weken specifiek heb getraind in functie van Heusden-Zolder. Wat we vandaag voor de wielen kregen, had ik niet verwacht. Hopelijk kan ik het Mathieu volgende zondag een stuk moeilijker maken.”

Van der Poel: "Met goed gevoel naar bed"

Van der Poel lijkt er allerminst wakker van te liggen. Zoals we vorige week na de wedstrijd in Lignières al schreven: verstoppertje spelen is niet wat Van der Poel wil. Net als vorig jaar domineerde hij in de allerlaatste wedstrijd voor het WK.

„Deze omloop is me niet op het lijf geschreven, maar als de conditie goed is, moet ik alles aankunnen. Daarvoor ben ik veldrijder geworden. Dat ik nu dé topfavoriet ben? Volgende week kan het een andere wedstrijd zijn. Maar één week voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen zet ik liever de concurrentie op achterstand dan omgekeerd. Ik ga vanavond in elk geval met een goed gevoel naar bed. De komende dagen staan in het teken van rust, in de hoop dat ik volgende zondag nog eens een superdag heb en mijn titel kan verlengen."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!