Lignières-en-Berry: vierde zege op acht dagen voor Mathieu van der Poel

Lignières-en-Berry: vierde zege op acht dagen voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel heeft geen zin om verstoppertje te spelen. Hij en niemand anders wordt binnen twee weken dé topfavoriet om zichzelf op te volgen als wereldkampioen. In de voorlaatste manche van de Wereldbeker stak hij er met kop en schouders bovenuit.

Een halve wedstrijd lang was het spannend, daar in het geografische centrum van Frankrijk. Tof parcours trouwens: technisch, snel, een beetje met dezelfde intensiteit zoals we binnen twee weken in Heusden-Zolder mogen verwachten. Met zijn achten reden ze wiel in wiel. Van Aert, Van der Haar, Sweeck, Nys, Meeusen, Pauwels, Venturini en Van der Poel.

De wereldkampioen was niet al te denderend gestart, maar toonde op geen enkel moment enig teken van bezorgdheid. Uiteindelijk bleven de verschillen ook zeer beperkt. Tot -exact op het half uur- Van der Poel dan toch opschoof en meteen de leiding nam. Voor de ogen van 'papi' Poulidor -zijn opa- trok Van der Poel vol het gashendel open. Zonnebeke in de benen of niet, voor Van der Poel geen probleem.

Het resterende half uur toonde het Nederlandse rastalent zich de beste van het hele pak, dankbaar gebruik makend van de vele technische passages. Zo behaalde hij zijn vierde zege in exact acht dagen tijd. Zijn derde wereldbekerzege van het seizoen. En bewijst hij helemaal klaar te zijn voor het WK.

"Nooit gepanikeerd"

"Ik zat wat ingesloten in de start en moest wat geduld oefenen in de eerste koershelft", aldus Van der Poel. "Ik merkte wel dat het tempo niet te hoog lag voorin, dus panikeerde ik niet. Ik kwam al bij al vrij snel terug. Toen ik demarreerde rond half koers fietste ik wel à bloc. Zo pakte ik tien seconden en die bonus kon ik volhouden tot op de streep."

Een eind achter hem werd tussen Lars van der Haar en Wout van Aert een verbeten duel uitgevochten voor de tweede plaats én de leiderstrui in de Wereldbeker. Van Aert -die vanuit zijn stageplaats Denia even over en weer reisde voor deze wedstrijd- trok in de slotronde het laken naar zich toe. Zo loopt Van Aert vijf punten verder uit op Van der Haar en telt nu -met alleen nog Hoogerheide voor de boeg- 21 punten bonus op Van der Haar.

"Daar neem ik vrede mee", aldus de Belgische kampioen. "Ook omdat ik een goede zaak doe in de Wereldbeker. Misschien miste ik wat frisheid, want daar hebben we de voorbij rekening weinig aan gedacht. De focus lat op de WK-vorobereiding. Toen Mathieu versnelde had ik net een fietswissel achter de rug en zat iets te ver."

"Maar over zijn zege vandaag bestaat weinig discussie. Hij was de beste en verdient de overwinning. Zelf trek ik nu terug naar Denia om er de laatste scherpe kantjes af te veilen in de hoop in Heusden-Zolder met dezelfde conditie aan de start te staan als op het BK."

Top drie steekt er bovenuit

Laat het duidelijk zijn: deze drie staken er met kop en schouders bovenuit. Zij torsen alle druk op de schouders voor Heusden-Zolder, met Van der Poel op kop. Achter hen schoten de tenoren stuk voor stuk te kort. Al waren er hoopgevende prestaties van enkele Belgen. Kevin Pauwels werd vierde, Tom Meeusen vijfde, Laurens Sweeck en Sven Nys zesde en zevende. Allemaal WK-zekerheden.

Meeusen: "Ik heb het anders aangepakt dan vorige week. Nu heb ik de besten laten rijden en dan eindig ik altijd in de top vijf. Het WK? Ik zie het graag op papier staan, maar dat mag geen probleem zijn."

Vermeersch, Venturini en Michael Vanthourenout maakten de top tien vol. Toon Aerts werd elfde, Tim Merlier twaalfde. Jim Aernouts werd nog vijftiende en sprokkelt zo belangrijke punten in de UCI-ranking.

Foto's (archief): Photopress.be / Tekst: NicoDick

Alle uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!