Velofollies 2024

BK: Wout Van Aert schikt zich in favorietenrol: 'maar makkelijk wordt het niet'

BK: Wout Van Aert schikt zich in favorietenrol: 'maar makkelijk wordt het niet'

Wout van Aert is dé topfavoriet voor het BK. Daar heeft hij immers zelf voor gezorgd door de GP Sven Nys te domineren. Van Aert schuwt zijn status niet. "Het is een eer om favoriet te zijn. Maar dat is geen garantie op succes. Winnen is een pak moeilijker dan jullie soms denken."

Een rustige en relaxte Wout van Aert, deze namiddag in Hotel De Swaen in Herentals. Al wilde hij zijn persbabbel inzetten met een klein statement. "Ik las de voorbije week weinig kranten of andere mediakanalen. Toch bereikte mij vrij snel het bericht van een online-artikel waarin werd verteld dat de organisatie van het BK de balkjes uit het parcours had gelaten om mij te bevoordelen."

"Jammer", vindt Van Aert het. "Blijkbaar moeten online media tegenwoordig altijd iets straffere titels verzinnen om sensationeel uit de hoek te komen. Maar dat is dus een fabeltje. Het parcours is wat het is. En geloof me, had ik het zelf mogen uittekenen, had het er best anders uitgezien. Ook al is het een heel mooi rondje, voor mij mocht het veel zwaarder geweest zijn. Dit is echt niet te vergelijken met de omloop in Baal bijvoorbeeld."

"Er zijn stroken waar je het verschil kan maken"

Van Aert trok dinsdag stiekem op verkenning. "Ook al ken ik de Lilse Bergen al sinds mijn jeugd en reed ik al meermaals de Krawatencross, een paar rondjes verkennen, is altijd interessant. Wat ik geleerd heb? Dat het een mooi parcours is, waarop zware stroken worden afgewisseld met technische passages. En dat er toch wel wat mogelijkheden zijn om het verschil te maken."

Voor Van Aert wordt het dus een BK voor eigen volk. En dan loop je als topfavoriet toch het risico overmand te worden door de stress. "Komt wel goed", vermoedt de slokop van het seizoen. "Dat ik door de lokale fans fel zal aangemoedigd worden, zie ik als een bonus. Hoeveel keer kan je in je carrière een BK voor eigen publiek rijden? Daar moet ik van genieten. En ik ben er van overtuigd dat de massa achter mij zal staan, mocht ik in de wedstrijd een minder moment kennen. Dat kan zelfs het verschil maken tussen winst en verlies."

Hulp van mental coach

De voorbije week verliep in elk geval naar wens voor de Crelan-Vastgoedservicekopman. "Na Baal heb ik de rust opgezocht én gevonden. Ik probeerde zoveel mogelijk een gewone week na te bootsen. En daar zijn we in geslaagd, denk ik. Ik ben er klaar voor."

Van Aert zocht de voorbije maanden trouwens extra hulp. "Ik heb Wout mijn voormalige mental coach Rudy Heylen aanbevolen", pikt ploegleider Niels Albert in. "In mijn actieve carrière was Rudy belangrijk. Al is het maar vijf procent, het kunnen vijf belangrijke procenten zijn."

"Samen met hem probeer ik zoveel mogelijk stress achter mij te laten", verduidelijkt Van Aert. "Soms ga ik bij hem langs en babbelen we wat. Ik heb dankzij die gesprekken nu leren begrijpen wat er vroeger soms misliep bij mij. Dat ik geen kampioenschapsrenner ben? Ik kan helaas het tegendeel niet beweren. De voorbije drie keer liep het inderdaad fout. Aan mij om te bewijzen dat het in de toekomst wel kan. Zondag om te beginnen."

Albert: "Ik ken er die langer wachten op een trui"

Albert riposteert trouwens bij die opmerking. "Waarom krijgt Wout die stempel eigenlijk opgeplakt? Als jongere had hij zijn lichaamsbouw niet mee. Hij moest optornen tegen jongens die een kop groter waren. Als belofte werd hij wel wereldkampioen. Zijn drie laatste kampioenschappen liep het inderdaad fout. Maar op het WK in Tabor was er materiaalpech. Ik ken er die al langer wachten op een trui..."

In elk geval, het was aangenaam om horen dat Van Aert zijn favorietenrol niet ontloopt. "Dat zou maar flauw zijn als je de voorbije maanden zo dikwijls won. Anderzijds: makkelijk wordt het niet. Winnen is een pak moeilijker dan jullie soms denken. En Lille is Baal niet. En met Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Sven Nys en Klaas Vantornout heb ik vier te duchten tegenstanders. Maar ik zal er wel alles aan doen om die eerste tricolore te pakken."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!