Velofollies 2023

Lares-Doltciniploegleider André Tummeleer blikt vooruit op BK nieuwelingen

Lares-Doltciniploegleider André Tummeleer blikt vooruit op BK nieuwelingen

Zaterdagmiddag schieten de eerstejaarsnieuwelingen de Belgische kampioenschappen op gang. Anderhalf uur later volgen de tweedejaars. André Tummeleer kijkt in zijn glazen bol en voorspelt respectievelijk een tweestrijd en een duel met drie. "Tenminste, als de logica gerespecteerd wordt."

Ryan Cortjens (foto rechts) en Witse Meeussen eindigden vorige zondag respectievelijk als eerste en tweede in een nieuwelingenwedstrijd in Zonhoven, vorig weekend. Twee eerstejaarsnieuwelingen die volgens André Tummeleer ook op het BK het mooie weer zullen maken. Cortjens komt uit voor Enertherm-BKCP, Meeussen voor Lares-Doltcini.

"Twee jongens die al het hele seizoen goed op dreef zijn en zich meermaals in de top vijf nestelden in het gezelschap van hun één jaar oudere collega's. Dan mag je die twee ook naar voor schuiven als kandidaat-kampioenen bij de eerstejaars", aldus Tummeleer.

Toch houdt de Oost-Vlaming enig voorbehoud. "Kampioenschapsstress kan de waardeverhoudingen alsnog wat overhoop gooien. Daarnaast wordt nu anders gekoerst. Elke week rijden die mee met de tweedejaars. Nu rijden ze apart en moeten ze zelf de koers maken. Dat kan een ander beeld geven. Zo herinner ik me vorig jaar nog onze eigen Lloyd Sprangers, die uitgerekend op het BK wat door de mand viel."

In dat geval denken we onder meer aan Yente Peirens, de West-Vlaming die zondag nog derde werd in Leuven, of Michael Bervoets. Het zou al vreemd moeten lopen als de nieuwe kampioen niet uit dit kwartet komt.

"Trio tweedejaars"

Bij de tweedejaarsnieuwelingen -die om 13u30 van start gaan- voorspelt André Tummeleer een driestrijd. "Vince Van Den Eynde (Acrogg-Balen BC) heeft een grote stap voorwaarts gezet. Hij deelt de favorietenrol samen met uittredend kampioen Arno Van Den Broeck en Niels Vandeputte, twee Enertherm-BKCP jongens."

Leuk om weten, net als Sanne Cant bij de elite dames en Wout van Aert bij de elite heren rijdt ook Arno Van Den Broeck (foto links) zaterdag voor eigen volk. En het blijft afwachten of dat thuisvoordeel niet te veel zenuwen met zich meebrengt.

Tummeleer heeft zelf ook twee ijzers in het vuur, maar de Lares-Doltciniploegleider blijft eerlijk. "Gerben Kuypers zou dit parcours zeker moeten aankunnen. Helaas is Gerben (dit seizoen trouwens zegekoning, red) wat ziek geweest. Ik hoop dat hij helemaal hersteld is, maar ik vrees er voor. Lloyd Sprangers (foto rechts) moet het dan weer hebben van de zwaardere omlopen. Een ereplaatsen behoort voor allebei tot de mogelijkheden, maar om mee te doen voor de titel komen ze wellicht net dat tikkeltje te kort."

Foto's: ©Photopress.be en ©Veldritkrant.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!