Velofollies 2023

Belangrijk: nog slechts drie -of vier- plaatsjes vrij in WK-selectie

Belangrijk: nog slechts drie -of vier- plaatsjes vrij in WK-selectie

In tegenstelling tot wat eerder gesuggereerd werd, mogen geen acht Belgen naar het WK, maar maximaal zeven. Op voorwaarde dat een Belg de Wereldbeker wint. Wint hij die niet, blijft het bij zes. Waarvan de top drie in de UCI-ranking sowieso van start moet.

De plaatsjes voor Heusden-Zolder zijn duur. Heel duur, zo blijkt. Wie er echt wil bij zijn op het WK, doet zondag in Lille maar beter zijn uiterste best. En ook de weken daarna.

Het is namelijk zo dat de eerste vijf landen in de UCI-ranking zes eliterenners mogen selecteren. België staat uiteraard aan de leiding, dus dat is een zekerheid. Daarnaast worden de wereld- en Europese kampioen toegevoegd aan de selectie, net als de eindwinnaar van de Wereldbeker. Concreet: Nederland heeft momenteel recht op acht plekjes (Van der Poel is wereldkampioen, Van der Haar Europees), België voorlopig op zes.

Als Wout van Aert zijn leidersplaats in de Wereldbeker behoudt (er zijn nog twee manches te gaan), of alsnog een andere Belg -ook Nys en Pauwels komen nog in aanmerking- komt er dus een extra plekje beschikbaar.

Drummen!

Ook in het reglement: de top drie van elk land moet verplicht worden opgenomen in de selectie. Dat zijn op dit moment Wout van Aert, Kevin Pauwels en Sven Nys. En het ziet er naar uit dat die posities niet meer zullen wijzigen.

Concreet: er zijn nog drie (en in het beste geval vier) plekjes beschikbaar. Daarvoor komen met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Tom Meeusen, Klaas Vantornout, Toon Aerts, Gianni Vermeersch en Tim Merlier momenteel maar liefst acht renners in aanmerking. Bovendien lijken Meeusen en Vantornout certitudes en is ook Michael Vanthourenhout iemand die De Bie niet snel over het hoofd zal zien.

Conclusie: het wordt drummen de komende weken...

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!