Happy Dog Cat
Velofollies 2022

Toon Aerts schudt knappe solo uit de benen in Leuven

Toon Aerts schudt knappe solo uit de benen in Leuven

Toon Aerts ziet een sterke maand december bekroond met zijn allereerste tv-zege uit zijn nog prille profcarrière. De 22-jarige Rijkevorselnaar schudde een mooie solo uit de benen en hield -ondanks een ferme tuimelperte in de slotronde- zijn inspanning vol tot op de streep.

In de openingsronde van deze voorlaatste Soudal Classic vormde zich vooraan een vijftal, met daarbij Toon Aerts, Sven Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Jim Aernouts en Radomir Simunek. Toen een eerste achtervolgend groepje met onder meer Sven Nys, Klaas Vantornout, Tom Meeusen, Julien Taramarcaz en Vincent Baestaens op het punt stond de aansluiting te maken, trok Toon Aerts in de aanval.

De Kempense neoprof die de voorbije weken al een paar keer verbaasde, hield er een stevig tempo op na en draaide zeer constante rondjes. Leuk extraatje voor Aerts: in de achtervolgende groep -waaruit Aernouts, Vanthourenhout en Vantornout (na een lekke band) wegvielen- had hij maar liefst drie Telenet-Fideaploegmaats in steun.

'Zegestress'

Er volgden wel wat prikken, maar Aerts werd niet meer bedreigd. Ook Sven Nys, die in Leuven zijn dagje niet had, slaagde er nooit in een vuist te maken in de achtervolging. Uiteindelijk was het zowaar Toon Aerts himsel nog die het zijn eigen moeilijk maakte. "Een soort zegestress", noemde hij het achteraf. Een paar foutjes, waarvan één die eindigde in een indrukwekkende koprol, waren er de oorzaak van dat Tom Meeusen -die zich had afgescheiden van de rest van de achtervolgers- nog akelig dicht kwam.

Maar Meeusen toonde zich een voorbeeldige ploegmaat en drong niet meer aan om Aerts nog te bedreigen. De Essense kopman van Telenet-Fidea was meer dan tevreden met zijn tweede plaats en zijn vormpeil richting het BK. Ei zo na zorgde Eli Iserbyt nog voor een compleet blauw-geel podium. Maar een lekke band in de voorlaatste ronde gooide roet in het eten van de eerstejaarsbelofte. Hij kwam nog wel terug tot bij Vincent Baestaens en Julien Taramarcaz, maar in de sprint toonde Baestaens zich de rapste.

De Boer verrast Cant

Sophie de Boer won verrassend de dameswedstrijd. De Nederlandse haalde het na een beklijvende sprint van Sanne Cant. Van Loy kwam als derde over de streep.

Cant kon leven met de nederlaag. "Het is een speciale, technische omloop. Ik moest enkele keren een gaatje dichten en het was moeilijk om te passeren. In de slotronde probeerde ik Sophie te lossen, maar dat lukte net niet. Ik had vertrouwen in de sprint, maar toen ik naast Sophie kwam had zij nog een tweede versnelling in de benen."

Nieuw team inspireert Dhoore en Van Den Broeck

Alessio Dhoore was de beste junior. Meteen de eerste zege van de West-Vlaming in zijn Balen BC-shirtje. Hij haalde het van de broertjes Vandebosch en Jappe Jaspers, die pech kende. Ook nieuweling Arno Van Den Broeck won zijn eerste wedstrijd in een nieuwe outfit. De Enertherm-BKCP-renner haalde het van zijn kersverse ploegmakker Niels Vandeputte.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick

Vind alle uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

december 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031