Van Aert heerst in Baal en is nu al zeker van eindwinst in Bpost Trofee

Van Aert heerst in Baal en is nu al zeker van eindwinst in Bpost Trofee

Wout van Aert heeft in Baal zijn zesde zege geboekt in de Bpost Bank Trofee editie 2015-2016. Net als vorig jaar is hij na zeven van de acht manches al zeker van eindwinst. Sven Nys werd in zijn laatste thuiswedstrijd knap tweede, de jonge Toon Aerts finishte als derde.

Toen de organisatoren van de bpost bank trofee enkele jaren geleden hun klassement in een nieuw jasje staken en voor een ranking op tijd kozen, hadden ze wellicht nooit gedacht dat het ooit zou gebeuren dat iemand nog voor de laatste wedstrijd al zekerheid zou krijgen over eindwinst. Daarvoor moet je als leider immers toch al meer dan 5’30” voorsprong hebben. Wout van Aert doet het nu al voor de tweede keer op rij. Exact een jaar geleden verliet hij Baal met 6’07” voorsprong op Kevin Pauwels, nu deed hij nog iets beter door diezelfde Pauwels, pas tiende, al op 6’53” te zetten.

Het gevolg van een nieuwe demonstratie. Kort na de tussensprint, waarin Lars van der Haar nog de vijftien seconden nam, liet Van Aert zijn gezellen ter plaatse. Hij bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit tot anderhalve minuut, pas toen hij in de slotronde wat van zijn nieuwe triomf begon te genieten, kon de rest nog wat naderen. Goed voor overwinning nummer vijftien van het seizoen, bijna twee weken na de vorige zege in Antwerpen. De ziekte van kort daarna is helemaal vergeten.

"Speciaal"

“Dit is een parcours waarop je gewoon je wedstrijd moet rijden”, zei Van Aert. “In de tweede ronde vond ik een goed tempo en dat bleek voldoende om de anderen af te schudden. Een echte demarrage was niet nodig. Een zege in de laatste thuiswedstrijd van Nys is toch wel speciaal. Ik moet zeggen dat het publiek heel fair was, ook ik heb enkel aanmoedigingen gehoord.”

Meer dan ooit wordt Van Aert nu uiteraard topfavoriet voor het BK in zijn eigen thuisbasis Lille. “Niet te snel. Vorig jaar was ik hier ook de beste, maar een goede week later werd het BK een serieuze tegenvaller. Zo’n kampioenschap is altijd speciaal en niet evident om te winnen. Het parcours zal om te beginnen al een pak sneller zijn en dan is het sowieso al moeilijker om het verschil te maken.”

Sven Nys: “Tweede achter deze Van Aert voelt aan als zege”

Wat moeten we nog onthouden van Baal? In de eerste plaats dat Nys er op een heel waardige manier afscheid heeft genomen van zijn thuispubliek. In de slotfase toonde hij zich de beste van een select groepje dat streed voor de tweede plaats. “Ik denk dat ik mag zeggen dat ik deze tweede plaats heb verdiend”, aldus Nys.

“Doordat Wout momenteel zo oppermachtig is op dit soort omlopen voelt het zowat aan als een zege. Na een schuiver in de beginfase – die bezorgde Nys een gescheurde broek – heb ik gedurende twee ronden afgezien. Het was moeilijk om opnieuw in het juiste ritme te komen. Toen dat eindelijk was gelukt, heb ik me gefocust op de tweede plaats. Ik heb gekoerst om in de finale nog wat over te hebben en de tactisch goede keuze om in de slotronde niet meer van fiets te wisselen deed de rest. Wie daar wel nog wisselde, maakte een tactische fout.”

Daarnaast toonden enkele jongeren nadrukkelijk stilaan klaar te zijn om een vaste stek af te dwingen in op zijn minst de subtop van het Vlaamse veldrijden. De eerder deze week nog verguisde Gianni Vermeersch mengde zich deze keer verbeten maar fair in de strijd en werd beloond met een zesde plaats. Twee eerstejaars deden nog beter. Michael Vanthourenhout finishte net voor zijn steeds beter wordende ploeggenoot Klaas Vantornout als vierde, Toon Aerts reed in het spoor van zijn toekomstige ‘baas’ Nys als derde over de streep.

Sterke Toon Aerts

“Ik moet hem gelijk geven als hij zegt dat het niet de juiste keuze was om in de slotronde nog een andere fiets op te halen”, erkende de Telenet-Fidearevelatie. “Het zal wel met mijn gebrek aan ervaring te maken hebben. Ik zal in de toekomst nog veel van Nys kunnen leren. Het deed me iets om hier in de laatste ronde in zijn wiel te kunnen rijden. Ik had tijdens de verkenning nochtans geen goede benen en mijn start was ook al niet super.

"Pas in de voorlaatste ronde kon ik aansluiten bij het groepje van Sven. Dat ik daarna nog wat over had om de strijd voor de tweede plaats aan te gaan, doet veel deugd. Prestaties als deze kunnen mijn kansen op een WK-selectie doen toenemen. Wie op zware omlopen mooie ereplaatsen pakt, kan in Zolder op de lange rechte stukken van nut zijn voor de Belgen die als favoriet van start gaan.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!