Happy Dog Cat

Buitenlandse jongeren triomferen in Heusden-Zolder

Buitenlandse jongeren triomferen in Heusden-Zolder

Met de Fransman Thomas Bonnet bij de junioren en de Nederlander Joris Nieuwenhuis bij de beloften zijn vandaag de buitenlanders aan het feest in Heusden-Zolder. Al blijven onze landgenoten wel de klassementen aanvoeren, respectievelijk Jappe Jaspers en Eli Iserbyt.

Bonnet won dan wel de juniorenwedstrijd, het Franse mountainbiketalent heeft zijn overwinning alleen maar aan pech van Jappe Jaspers en Jens Dekker te danken. De nummers één en twee van vorige week in Namen domineerden ook in Heusden-Zolder de wedstrijd. Tot in de laatste ronde Jens Dekker ten val kwam en zo ook Jappe Jaspers onderuit ging.

Jaspers kon snel weer verder, maar Dekker werd met een tegenpruttelende ketting helemaal teruggeslagen. Het akkefietje zorgde er voor dat het Franse duo Thomas Bonnet en Tanguy Turgis opnieuw bij Jaspers kwamen aansluiten. En in de slotfase trok Bonnet het laken naar zich toe, voor Jaspers en Turgis. Met Mickael Crispin vonden we nog een derde Fransman in de top vier, terwijl de Amerikaan Gage Hecht als vijfde werd afgevlagd. In het klassement blijft Jaspers leider. Hij vergroot zijn bonus tot 60 punten op Dekker.

"Ik besef dat ik deze overwinning aan de pech van Dekker en Jaspers te danken heb", aldus Bonnet. "Maar wij Fransen waren vooral collectief sterk. Dit is mijn eerste grote zege van het seizoen en dat is toch een opsteker richting het WK dat hier op hetzelfde parcours wordt afgewerkt. Dit wordt mijn grote doel van het seizoen. Na de nationale kampioenschappen trekken we op stage, daarna rijden we nog de wereldbekermanches in Lignières (Frankrijk, red) en Hoogerheide in de laatste rechte lijn richting WK."

Joris Nieuwenhuis sterker dan Hoeyberghs

De beloftenwedstrijd werd een spannende bedoening van start tot finish, met zeven renners die de koers kleurden: de Nederlander Joris Nieuwenhuis, de Italiaan Gioele Bertolini, de Belgen Eli Iserbyt, Quinten Hermans en Daan Hoeybergs, zijn Tsjechische ploegmaat Adam Toupalik en de Fransman Clément Russo.

Veel positiewisselingen, met Joris Nieuwenhuis als constante factor voorin, maar tot een echte afscheiding kwam het nooit. Iets over halfkoers viel Iserbyt letterlijk weg uit de kopgroep. Een tuimelperte die hem toch wat schade aan de rug en het rechterbovenbeen opleverde. "Ik verkoos om geen verder risico te nemen en stapte uit de koers", aldus de West-Vlaming.

In de slotfase slaagde Nieuwenhuis er dan toch in een kleine voorsprong bijeen te fietsen. Niet meer dan dertig meter, maar wel voldoende voor winst. "Hier snak ik al zo lang naar", aldus de ferm uit de kluiten gewassen jongeman. "Dit is fantastisch en geeft vooral veel vertrouwen in functie van het WK. Dit parcours ligt me."

Daan Hoeyberghs werd fraai tweede, voor Adam Toupalik. Ook zij mogen binnen een goede maand bij de topfavorieten gerekend worden voor het WK U23. "Daar kan ik mee leven", lachte Hoeyberghs. "Net als het BK in Lille staat de titelstrijd in Heusden-Zolder met stip genoteerd in mijn agenda. Dit is een snel parcours waarin je ook technisch wat moet onderlegd zijn. De concurrentie weet dat ik op dit soort omlopen sterk voor de dag kom."

Eli Iserbyt gaf dus op, maar blijft wel leider in de Wereldbeker. Zijn voorsprong ziet hij wel slinken tot tien punten op Clément Russo en zeventien op Quinten Hermans.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!