Zowel Jappe Jaspers als Eli Iserbyt soleren naar winst in Namen

Zowel Jappe Jaspers als Eli Iserbyt soleren naar winst in Namen

Een dubbele Belgische zege bij de jeugd in Namen. Eli Iserbyt bij de beloften en Jappe Jaspers na een knappe remonte bij de junioren reden naar winst. Ze zijn nu ook allebei leider in de Wereldbeker.

Eli Iserbyt nam de kopstart bij de beloften, Quinten Hermans ging mee in zijn spoor maar kwam nog in de eerste ronde ten val. De Italiaan Gioele Bertolini kon even zijn plaats innemen, maar na een schuiver op de spectaculaire schuine kant moest ook hij definitief afhaken. De rest van de wedstrijd was een lange solotocht van Iserbyt, die na Koksijde zijn tweede overwinning in de Wereldbeker boekte. Hermans vocht zich nog terug naar de derde plaats.

“De lichte twijfels die vorige week na mijn vierde plaats in Francorchamps waren ontstaan, zijn bij deze helemaal weg”, verklaarde Iserbyt, die in de WB-stand nu 45 punten voorsprong telt op de Fransman Clément Russo, vierde in Namen. “Tijdens de verkenning zaterdag had ik gemerkt dat het parcours veel droger lag dan de vorige jaren."

"Ik wist dus dat ik mijn kracht zou kunnen uitspelen. Mijn goede start was de aanzet, daarna focuste ik vooral op de schuine kant omdat je daar veel tijd kon winnen. Het was trouwens na een schuiver van Bertolini daar dat ik alleen voorop raakte. Zonder de val van Hermans in de openingsronde had het wellicht wel een spannender koers kunnen zijn.”

Jappe Jaspers met sterke remonte

Voor junior Jappe Jaspers zag het er aanvankelijk niet goed uit. Hij was wel als eerste weg, maar een nukkige ketting deed hem al in de eerste ronde terugvallen tot zowat de twintigste plaats, op ruim twintig seconden van zijn Nederlandse concurrent en ploeggenoot Jens Dekker. Jaspers pakte uit met een knappe remonte en kwam zo weer op de tweede plaats terecht, maar hij bleef lang hangen op een twaalftal seconden van Dekker. Pas in de slotronde kreeg hij de kloof gedicht, Dekker brak en finishte uiteindelijk op elf seconden achterstand van Jaspers, die ook leider wordt in de Wereldbeker. De Fransman Tanguy Turgis werd derde.

“Ik startte heel goed om zoals met mijn trainer afgesproken als eerste aan de schuine kant te kunnen beginnen”, zei Jaspers. “In de afdaling sloeg mijn achterwiel echter weg en als gevolg liep mijn ketting van het tandwiel. Het duurde even om deze er terug op te krijgen. Ook daarna bleef de ketting overspringen, zodat ik geen kracht meer kon zetten en moest wisselen van fiets. Ik heb dan geprobeerd om zo snel mogelijk naar de top drie te rijden."

"Dat lukte, maar vervolgens was het niet makkelijk om mijn gezellen af te schudden. Na een kort moment van recuperatie lukte het in de tweede wedstrijdhelft toch, ik vond een stevig ritme en dat bleek voldoende om Dekker bij te benen en voorbij te rijden. Ik denk dat deze overwinning dan ook meer dan verdiend is. Het EK verloor ik door pech, deze trui van wereldbekerleider zou ik heel graag behouden.”

Foto: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef





Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!