Van Aert dolt met tegenstand op de Raidillon

Van Aert dolt met tegenstand op de Raidillon

Wout van Aert heeft op magistrale wijze zijn dertiende seizoenszege behaald. Zijn vierde in de Hansgrohe Superprestige. Op en rond het F1-parcours van Spa-Francorchamps maakte de Lillenaar de tegenstand al af in de tweede ronde. Sven Nys en Kevin Pauwels werden tweede en derde.

De Nederlander Thijs van Amerongen ging op de Raidillon bruusk van start. Iets té bruusk, zo bleek later. Al in de tweede ronde werd de Telenet-Fidearenner bijgehaald door een groepje, onder leiding van Wout van Aert. Even later reed Van Aert al in zijn eentje rond. Hij bouwde zijn voorsprong in ijltempo uit tot boven de minuut.

De verzamelde tegenstand stond erbij en keek er naar. Op de loodzware omloop met heel wat hoogteverschil én een pak modder had niemand verhaal tegen de kopman van het Vastgoedservice-Golden Palaceteam. Ook Mathieu van der Poel niet. De wereldkampioen werd vooraf aanzien als Van Aerts voornaamste uitdager, maar kende in Francorchamps duidelijk zijn dagje niet.

"Dit trok op niets"

"Het trok op niets", was Mathieu na afloop snoeihard voor zichzelf. "Enorm frustrerend ook. Alsof ik niet meer met een fiets kan rijden." In een eerste ontgoocheling durf je al eens iets te zeggen wat je niet bedoelt. Natuurlijk is en blijft ook Van der Poel een klasbak, maar blijkbaar is zijn lange inactiviteit toch nog niet helemaal weggewerkt.

Achter Van Aert ontspon zich uiteindelijk een duel tussen Klaas Vantornout en Sven Nys. Deze laatste zou in de finale het laken naar zich toetrekken, weliswaar op respectabele afstand van Van Aert. De Belgische kampioen daarentegen tuimelde in extremis nog van het podium. Uitgerekend door zijn ploegmakker Kevin Pauwels.

Nys best of the rest


"Ik voelde dat ik de rest onder druk kon zetten, maar Wout bleef gewoon uitlopen", reageerde Nys achteraf. "Ik had wel de indruk dat ik de op één na beste in koers was. Al bij al ben ik in de laatste ronden vrij makkelijk naar de tweede plaats gereden."

Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) snoepte de derde plaats in extremis af van zijn ploegmaat Klaas Vantornout. “Die punten kunnen belangrijk zijn op het einde van het seizoen. Ik kon ze dan ook niet laten liggen. Klaas zal wel ontgoocheld zijn, maar ik hoop niet dat dit blijft hangen. Vandaag werd ik afgeremd door een lekke band in het bos. De laatste ronden heb ik nog een fikse inhaalrace afgewerkt.”

Vantornout baalde dat hij net niet het podium haalde, maar toonde begrip voor de actie van Pauwels. "Ik had hier graag op het podium gestaan”, klonk het na afloop. “Maar ook Kevin strijdt voor zijn punten. Het is dus zijn volste recht. Ik ben vooral blij dat het weer beter gaat. Het was een zware wedstrijd, maar ik ben tevreden over het gevoel. Ik heb de voorbije weken heel hard gewerkt en er alles voor gedaan.”

Van Aert: "met volle teugen genoten"

En winnaar Wout van Aert? Die genoot met volle teugen van zijn meer dan drie kwartier durende solo. "Dit zijn de omlopen die ik het best aankan. Ik kon genieten toen mijn voorsprong halfweg al redelijk geruststellend was. Op die zware loopstrook heb ik vroeg in de wedstrijd geprikt en ik had meteen een gaatje. Dan heb ik een demarrage geplaatst en dat bleek meteen de goede.”

Dat de voorsprong best nog groter had kunnen zijn? "Klopt. Logisch, want achter mij werd voor de tweede plaats gereden", relativeerde hij. "Anderzijds haalde ik in de finale de voet van het gaspedaal en beperkte ik mij tot consolideren." Van Aert zal zich vanaf nu beperken tot het rijden van de klassementscrossen, kwestie van toch nog de frisheid zoveel mogelijk te bewaren."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!