Telenet-Fideacoach Kris Wouters: 'maak me voorlopig niet druk in overname'

Telenet-Fideacoach Kris Wouters: 'maak me voorlopig niet druk in overname'

Telenet-Fideacoach Kris Wouters is wellicht de minst bekende van alle ploegleiders. Maar daarom levert hij geen slecht werk. Integendeel: kenners prijzen de aanpak van de ex-militair. Toch is zijn job in gevaar. Een lange babbel met een man die veldrijden ademt én eet...

"Alles gaat goed met mij", begint Kris Wouters. "Ik ben momenteel trouwens bezig met het afwerken van de planning van volgend wegseizoen. Die is zo goed als klaar. Nu afwachten of die ook uitgevoerd zal worden. Er is een overname op til, hé. Nieuwe bazen, nieuwe wetten."

In principe hoeft Kris Wouters zich nochtans niet te veel zorgen te maken. Hij heeft een contract tot 2017. En Van Kasteren laat zijn team pas over eind 2016. "Klopt. Maar toch... Ik hoor vertellen dat er tussen dit en twee weken duidelijkheid zou komen. Voor mij is die er voorlopig niet. Ik ken de kandidaten, maar meer weet ik niet. Ik las de mogelijke overnemers in de media. Hans bevestigde mij later dat de namen klopten."

Dat hij er ook niet te veel wakker van ligt, vertelt de Kempenaar. "Omdat ik overtuigd ben dat de overnemers -wie het ook moge zijn- het beste voor de renners willen. En daar is het mij in de eerste plaats om te doen. Zelf heb ik altijd mijn best gedaan, en dat zal ik ook de komende maanden blijven doen. Ik weet dat dit door Hans geapprecieerd wordt."

Doorgroei

Kris Wouters heeft een pak opofferingen gedaan voor het team. Een job bij het leger mét werkzekerheid opgegeven en hard gewerkt. Zowel met de jeugd, de dames als de profs. "Telenet-Fidea beheerst momenteel de beloftencategorie met Eli Iserbyt, Daan Soete, Quinten Hermans en Nicolas Cleppe. Dat zijn jongens die doorstromen uit onze jeugdwerking. Dat doet plezier. Ook Wout van Aert komt uit die jeugdwerking. Het is fijn om zien dat die doorgroei er is. Dat geeft voldoening. Dat Wout nog steeds niet beroerd is om af en toe met mij een praatje te maken, is een bewijs dat ook hij apprecieert wat we voor hem gedaan hebben."

"En die appreciatie voel ik ook bij Hans. Zoniet had hij mij dit seizoen niet het front ingestuurd met 23 renners. Ik probeer tijd voor hen te maken, waar nodig. Dat is misschien wel mijn meerwaarde ten opzichte van die coaches met een grote naam. Ik vind elke renner/renster even belangrijk."

Erik De Vlaeminck

Wouters leerde naar eigen zeggen de stiel van Erik De Vlaeminck. "Ik heb geluk als renner verschillende stages met hem meegemaakt te hebben. Samen met jongens als Nys, Vanthourenhout, Wellens, Vannoppen, Berden. Ik vond Erik zijn manier van trainen indrukwekkend. Jaren later heb ik daar heel veel dingen van gebruikt in mijn rol als coach bij de jeugd van Telenet-Fidea."

Daarnaast werken Telenet-Fidea en Kris Wouters samen met het Energy Lab van Paul Van Den Bosch en Wim Van Hoolst. "Ik werk niet zomaar vanuit de losse pols. Alles is wetenschappelijk onderbouwd. Ook wat stages betreft. Over alles wordt nagedacht. Dat moet ook, vind ik. Ik ben nogal perfectionistisch."

Terug naar de overname die op til is. "Hans zal er wel voor zorgen dat de filosofie van de ploeg niet verloochend wordt. Hij zal niet willen dat verloren gaat wat hij heeft opgebouwd. Het is toch een beetje zijn levenswerk. Of ik op termijn aan boord kan blijven? Ik panikeer zeker niet. Mijn contract zal ik wellicht sowieso kunnen uitdoen. Onlangs bevestigde hij mij nog dat een contract een contract is. Wat dat betreft heeft Hans altijd zijn beloftes gehouden. Waarom nu niet?"

"Ik eet en adem veldrijden"

"Of mijn contract daarna eventueel kan verlengd worden? Ik zou het spijtig vinden een stap terug te moeten zetten. Ik adem en eet veldrijden. Zo ver zijn we gelukkig nog niet. En als ik dat in mijn hoofd steek, kan ik mijn werk niet meer naar behoren doen. En dan laat ik 23 renners in de steek. Dat is geen optie."

Opmerkelijk: Kris Wouters kreeg deze zomer een aanbieding van een ander team. "Ik was gecharmeerd. Het kwam onverwachts. Dat wil toch zeggen dat ik een goede reputatie heb. Maar ik ben niet iemand die van links naar rechts loopt. Ik wilde mijn team trouw blijven en heb gepast. Mocht ik nu toch uit de boot vallen bij die overname, dan zou dat uiteraard een zure appel zijn waarin ik moet bijten."

"Wat als ik toch moet opstappen? Daar houd ik momenteel geen rekening mee. Nog eens: ik moet optimaal blijven functioneren voor mijn renners. En dat doe ik met veel passie en plezier. Ik wil niet dat ik ooit moet vertrekken met het gevoel dat ik dit of dat niet gedaan heb. Oké, ik ben God niet. Iedereen maakt fouten. Ook ik. Maar ik wil niets aan het toeval overlaten."

"Onlangs zei Paul Van Den Bosch: 'Kris, neem eens wat afstand, pak wat meer tijd voor jezelf. Maar dat kan ik niet. En dat is ook mijn meerwaarde, denk ik. Mijn enige minpunt: ik heb niet de naam van een Mario De Clercq, Niels Albert of Richard Groenendaal. Maar ben je daarom een minder goede begeleider? Ik hoop echt niet dat dit me de das omdoet. Al besef ik: in het geval Golazo en Sven Nys het team overnemen, worden de plaatsjes duur."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!