Isolteam - nieuws

Astana rijdt met Campagnolo, maar Lars Boom crost met Shimano

Astana rijdt met Campagnolo, maar Lars Boom crost met Shimano

Binnen één week duikt Lars Boom het veld in. Wij konden de voormalige wereldkampioen even spreken tijdens de teamstage in Calpe. Wat we te weten kwamen? Dat Boom ambitie heeft. En vooral, dat ze er bij Astana helemaal niet wakker van liggen.

Antwerpen. Namen en Heusden-Zolder, als de Nederlandse bondscoach hem selecteert. Loenhout. Surhuisterveen. Wat die selectie betreft, zit dat wel goed. Veldritkrant vernam vanuit Nederlandse hoek dat Boom zowel voor Namen als Heusden-Zolder op het lijstje staat. Dat betekent dat we Lars Boom deze winter minstens vijf keer aan het werk zien.

Wanneer ben je op het idee gekomen om deze winter opnieuw te crossen?

"Al een hele poos geleden. Ergens na de Tour, denk ik. Dat was vrij snel beslist."

Met als motief?

"Tweeërlei. Enerzijds de liefde voor de cross. Ik ben de voorbije jaren voor de fun altijd blijven mountainbiken en met de crossfiets rondrijden. Dus waarom niet in competitie? Maar vooral: ik merk de laatste jaren dat ik heel erg in explosiviteit heb ingeboet. Geen betere manier om dat weer op te bouwen dan door te crossen. Ik hoop dat het lukt."

Hoe reageert Astana op dat ommetje in het veld?

"Die vinden dat geen probleem. Of ze enthousiast waren? Ach, in deze periode moet ik sowieso trainen. Ze hopen uiteraard wel dat ik er veilig doorheen kom. Valpartijen en blessures vermijden is hun grootste zorg, denk ik."

Schat Astana het veldrijden naar waarde?

"Laat me eerlijk zijn: ze kennen het niet echt. Een voorbeeld: ik probeer om mijn materiaal tijdig klaar te hebben en daar maken ze zich niet echt druk in. Maar ik moet het wel geregeld krijgen. In die zin vind ik de oplossing best vreemd: op de weg rijden we met Campagnolo, maar op de crossfiets mag ik met Shimano van start. Nu, zelf ben ik er in elk geval blij mee."

Astana ligt er niet wakker van. De crosswereld daarentegen is er wel mee bezig.

"Ja, ik schrik van de aandacht die het met zich meebrengt. Het voelt goed aan. Het is ook een teken dat het veldrijden op zoek is naar extra aandacht en erkenning. Ik zie de sport progressie maken, maar wel in kleine stapjes. Zo vind ik het wegvallen van Niels Albert jammer voor de sport. En als het dat niet is, verdwijnt er wel eentje naar de weg."

Wat voor impact hebben jouw veldritplannen gehad op deze stage?

"Weinig. Omdat ik de laatste weken thuis best hard gewerkt heb. Alleen jammer dat de eerste week hier wat tegenviel. We zijn hier sinds eind november, maar ik werd ziek, kampte een dag met koorts en moest wat gas terugnemen. Ondertussen ben ik gelukkig opnieuw fit."

"We zijn hier met de selecties voor de Tour Down Under en de Ronde van Argentinië. Dat betekent dat al mijn ploegmaats al even bezig zijn. De focus ligt hier dus niet alleen op duurtraining. We prikken al eens onderweg."

Wat verwacht je van je -korte- crosscampagne?

"Antwerpen en Namen -als ik er bij ben- worden moeilijk. Ik start achteraan. Maar daarna moet het wel lukken. In Loenhout, de omloop die me het beste ligt, hoop ik op een toptien- of zelfs een topvijfplaats. En wie weet, gaat het nog beter."

"Eigenlijk focus ik niet echt op resultaten. Intensiteit is belangrijker. Die intervalmomenten zijn interessant voor mijn voorjaarswedstrijden. Anderzijds... Ik wil ook geen 25ste worden. Dat lijkt me trouwens bijna onmogelijk. Qua vermogen hoef ik alleen voor Van Aert en een paar anderen onder te doen. Anders ligt het met mijn technische capaciteiten. Ik wás al geen topper wat dat betreft. En dat mis ik nu nog veel meer. Dat merk ik genoeg op training."

Het WK vindt plaats in Heusden-Zolder. Je won er ooit de wereldbekermanche (december 2010). Doet je dat dromen?

"Niet echt. Ik ben realistisch genoeg. Laten we beginnen met die wereldbekerwedstrijd. En als het goed gaat..."

Dan?

"Ik zeg geen neen tegen het WK. Stel dat ik de Tour Down Under goed doorkom, dan moet ik gewoon maar starten. Op zondag is Australië afgelopen, één week later wordt het WK verreden. Of zware weersomstandigheden een verschil uitmaken? Nee, dat maakt het alleen maar mooier. Laat het me zo stellen: als het gevoel Down Under goed is, stel ik me selecteerbaar."

En in dat geval kan een Lars Boom in steun van Mathieu van der Poel en Lars van der Haar wel eens een belangrijke factor worden...

Foto's: ©Veldritkrant.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930