Sven tempert Thibau op BK: 'hier is geen gouden kalf te verdienen'

Sven tempert Thibau op BK: 'hier is geen gouden kalf te verdienen'

Sven Nys, vergezeld van zijn vaste entourage en familie, bracht zijn zondagnamiddag door in het Oost-Vlaamse Landskouter, waar zoonlief Thibau (13) het Belgisch aspirantenkampioenschap betwistte. "Dit is pas de eerste keer dit seizoen dat ik Thibau aan het werk zie, maar wat is dit genieten."

"Hij loopt al sinds gisteren op de toppen van zijn tenen", lacht Sven Nys als we hem zondag bij zijn aankomst in de Oosterzeelse deelgemeente polsen naar de gemoedstoestand van Thibau. "Normaal kan hij nochtans om met aandacht en wat druk. Maar deze keer is er toch sprake van een kortsluiting in zijn koppeke, denk ik. Dat heeft hij van mij. Als junior was ik ooit topfavoriet voor het WK , maar ik was overmand van de stress en reed geen platte prijs. Met ouder worden is dat gelukkig verbeterd."

Waarom Thibau er nu zo nerveus bijloopt? "Omdat hij beseft dat het parcours -net op het BK- zijn ding niet is. Thibau is technisch een krak en hij leest de koers als geen ander. Maar op zwaardere omlopen zoals deze komt hij kracht te kort. Daarnaast beseft hij dat mijn aanwezigheid hier voor exrtra media-aandacht zorgt."

Dat vader Nys een wedstrijd van Thibau bijwoont, is immers eerder uitzondering dan regel. "Vanaf volgend jaar zal dat veranderen. Maar momenteel zorgt vooral Isabelle (Nys' ex-vrouw, red) dat Thibau op de wedstrijden geraakt."

Zondag was er ook de Druivencross, maar Nys paste. "Twee dagen na de editie van 2014 besliste ik dat ik nooit nog een voet op die cross zet. Omdat ik er toen opgaf, kreeg ik slechts een derde van mijn startpremie uitbetaald. Zonder uitleg. Dat terwijl ik er jaren het beste van mezelf gaf en een massa fans op de been bracht. Een totaal gebrek aan respect en dat pik ik niet."

"Doel was om na Essen zaterdag onmiddellijk terug naar Mallorca te vliegen en er mijn stage voort te zetten. Maar omdat ik pas maandagochtend een vlucht heb, kan ik dit BK meepikken. We maken er een familiedag van. Alleen mijn vriendin ontbreekt. Ann had al een uitstap met haar zoontje naar de Efteling gepland."

Osteopaat

De familiedag begint vroeg. Om half acht vertrekt Sven Nys naar de osteopaat. "Ik wilde absoluut nog op controle, met dank aan een schuiver -zonder erg- op training in Mallorca vorige week." Anderhalf uur later komt hij net op tijd terug thuis om Thibau te wekken. Ondertussen heeft moeder Vera spek met eieren gebakken voor haar kleinzoon. "Pasta? Nee, gij. Onzen Thibau leeft op koffiekoeken, boterhammen met choco en spek met eieren. Hij is pas 13, hé."

Om 10 uur stipt vertrekt Nys met de fiets voor een trainingstocht van goed 75 kilometer. In de buurt van Aalst wordt hij opgepikt door de camper. Van daaruit gaat het richting Landskouter, waar vader François het gevaarte op zowat een kilometer van het parcours parkeert. "Nee, er is geen plek voorbehouden voor ons. Maar best zo: Thibau is gewoon één van de 52 deelnemers. Een voorkeursbehandeling zou pas fout zijn."

Maniakaal

Na een parcoursverkenning overleggen vader en zoon Nys over de bandendruk en -profiel. Thibau: "Zou ik met een grof profiel rijden? Hoeveel druk denk je, papa?" Sven: "Gij hebt verkend, hé jongen. Toch minstens 1 bar." Uiteindelijk ontfermt Sven zich toch over de fiets, weliswaar mét de nodige inbreng van Thibau.

De twee zijn even maniakaal: de fiets moét en zal perfect afgesteld zijn. Een beetje in contrast met de manier waarop Nys het over zijn zoon heeft. "Hij moet zijn best doen, maar zich vooral amuseren. Of hij nu 5de of 30ste wordt, dat maakt niets uit. Er wordt hier niet gekoerst voor een gouden kalf, hé." Een uurtje voor de wedstrijd speldt Thibau zijn rugnummer op. De jonge snaak ontkent, maar de nervositeit valt van zijn gezicht af te lezen. Toch komt hij -ook dat heeft hij van zijn pa- spontaan over wanneer de lokale tv-zender AVS hem interviewt. Dat hij op een topvijfplaats rekent, vertelt hij zonder verpinken.


Nervositeit

Eenmaal de race gestart, verandert het beeld: bij Thibau is geen sprake meer van stress, maar plots is vader diegene die moeite heeft om de zenuwen onder controle te houden. "Toeme, ik ging nochtans kalm blijven." Hoe meer hij vertelt dat hij hier niet als coach maar als papa aanwezig is, hoe meer tips hij Thibau toeroept. Op twee ronden van het einde verrast Nys junior door als enige deelnemer voor een compleet ander traject te kiezen en zo een zware modderstrook makkelijker te verteren. "Dat heeft hij verdomd goed gezien. Straf. Goh, wat is dit genieten."

Nys junior finisht vierde. Ontgoocheld, omdat hij net het podium mist. "Nee, ik ben niet content", foetert hij. Sven sust. "Komaan hé man. De top drie was beter. Daar moet je je bij neerleggen." Uit het niets komt ook mama Isabelle te voorschijn. Svens ex heeft een schouderklopje en een dikke knuffel voor haar zoon in petto en verdwijnt weer in de anonimiteit.

"Extra aandacht vormt hem"

Iets dat voor Thibau nog niet meteen weggelegd is. Na afloop wordt hij omstuwd door fotografen. Bijna is er meer aandacht voor Nys junior dan voor winnaar Dante Cooremans, die er al het hele seizoen bovenuit steekt en met grote voorsprong de titel pakte. Maar daar heeft Thibau ook niet om gevraagd, uiteraard.

"Komt wel goed", lacht Sven. "Nu is die extra aandacht lastig, maar het vormt hem ook wel. Later haalt hij daar zijn profijt uit." Het BK zit er op. Sven glundert. "Dit was een zalige dag. Overijse? Geen seconde aan gedacht!"

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!