Velofollies 2024

Van der Poel pakt eerste seizoenszege en eert Johan Museeuw

Van der Poel pakt eerste seizoenszege en eert Johan Museeuw

De kop is er af. In de Druivencross toonde Mathieu van der Poel zich met voorsprong de beste van het pak. In tegenstelling tot gisteren in Essen, kon pech hem in Overijse niet van winst houden. Kevin Pauwels en Tom Meeusen werden tweede en derde. Aan de finish imiteerde Van der Poel Johan Museeuw.

"Ik vind dat gebaar wel gepast", vertelde de wereldkampioen na afloop. "Ook hij kwam indertijd terug na een knieblessure. Niet te vergelijken met die van mij. Daarom zie ik het vooral als eerbetoon aan Johan. Zijn zoon Stefano is trouwens ploegmaat bij BKCP-Corendon en ik weet dat mijn vader en Johan goed opschieten."

Van der Poel kreeg zijn zege in Overijse nochtans niet op een presenteerblaadje, ook al bleven Sven Nys, Wout van Aert en Lars van der Haar weg uit de druivengemeente. Vooreerst moest de wereldkampioen een slechte start goedmaken. "We starten op een mat, en ik dacht dat ik mij daar kon op afzetten, maar er was minder grip dan ik vooraf dacht en ik schoof uit."

Toch baande Van der Poel zich zonder veel gepanikeerd een weg naar voor. Samen met Kevin Pauwels sloot hij aan bij het leidende duo Michael Vanthourenhout-Tom Meeusen. En even later trok hij al in de aanval. Maar Dame Fortuna is Van der Poel dit seizoen voorlopig niet al te gunstig gezind.

"Trots en blij"

"Kettingproblemen. Toch niet weer", zuchtte ik. "Ik had het mentaal even lastig en vreesde dat mijn koers -net als gisteren- over was. Gelukkig kon ik mij toch weer herpakken." Iets na halfwedstrijd kon de Nederlander zich echter definitief ontdoen van zijn concurrenten en soleerde hij naar zijn eerste van het seizoen.

"Ik ben trots én blij! Ik had niet verwacht dat ik zo snel al zou kunnen winnen. Dit is pas mijn vierde wedstrijd. Dat Van Aert en Nys er niet bij zijn? Die vraag had ik verwacht. Het klopt ook. Maar in Essen bewees ik toch ook al dat ik kon meestrijden voor de zege. Ik zeg niet dat ik had gewonnen, maar zonder die pech had ik wel meegedaan."

Pauwels en Meeusen twee en drie

Kevin Pauwels werd tweede. "Mathieu is met voorsprong de verdiende winnaar. Zelf voel ik al een paar weken dat het niet loopt zoals verhoopt", aldus de Kalmthoutenaar. "Dat supergevoel is er niet meer. Al blijf ik hard mijn best doen."

Ook Tom Meeusen, vorig jaar nog winnaar van de Druivencross, had geen moeite om toe te geven dat Van der Poel er bovenuit stak. "Straf, hoe hij wegreed van ons. Zelf kwam ik in de finale wat kracht te kort en moest het zo afleggen tegen Kevin." Tim Merlier won het duel van zijn ex-ploegmaat Klaas Vantornout voor de vierde plaats.

In de afwachtingswedstrijden gingen de overwinningen respectievelijk naar Jolien Verschueren bij de dames en Eli Iserbyt bij de beloften. Seppe Rombouts was de beste junior, terwijl de Zwitser Luca Schatti het haalde bij de nieuwelingen

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!