RIP Erik De Vlaeminck: kampioen én kampioenenmaker...

RIP Erik De Vlaeminck: kampioen én kampioenenmaker...

De veldritwereld is in rouw. En terecht. De grootste -vandaag gaan we daar zelfs niet over discussiëren- veldrijder aller tijden is niet meer. Erik De Vlaeminck (70) verloor vandaag een lange strijd tegen Alzheimer en Parkinson. De Vlaeminck is 7-voudig wereldkampioen.

Twintig was De Vlaeminck, toen hij zijn eerste wereldtitel pakte. Er zouden er nog zes volgen. Met die zeven wereldtitels is hij nog steeds recordhouder. Dat Erik De Vlaeminck (Erik met een 'k' voor alle duidelijkheid) een toptalent was, bewees hij ook op de weg. In '68 slaagde hij er zelfs in een Tourrit op zijn naam te zetten.

Ondanks zijn rijk palmares duurde zijn actieve carrière niet al te lang. Maar de kampioen werd later kampioenenmaker! De Vlaeminck keerde terug als bondscoach en pakte maar liefst 29 medailles. Zijn groepstrainingen in Kortenberg waren legendarisch.

Vraag het aan iedereen die met hem heeft samengewerkt, je zal steevast hetzelfde antwoord krijgen: De Vlaeminck was een kraan op technisch vlak.

Na zijn succesvolle carrière als bondscoach kwam De Vlaeminck nog één keer terug. In 2008 werkte hij samen met Niels Albert richting het WK in Hoogerheide. Alweer met succes, want Albert pakte er zijn eerste proftitel.

De voorbij jaren ging het steeds minder goed met Erik De Vlaeminck. Parkinson en Alzheimer hielden hem in hun greep. Langzaam takelde hij verder af. De heldere momenten werden steeds schaarser. Vandaag -op amper zeventigjarige leeftijd- verloor hij de strijd definitief.

Op de -sociale- media regent het ondertussen rouwbetuigingen. Zowel van zijn vroegere concurrenten Albert Van Damme als van de generatie die door De Vlaeminck gekneed werd: Nys, Wellens en Albert.

Foto(archief): ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!