Velofollies 2023

Van Aert wint en neemt optie op nieuwe eindzege in Bpost Trofee

Van Aert wint en neemt optie op nieuwe eindzege in Bpost Trofee

Drie op drie voor Wout van Aert in de Bpost Bank Trofee. In de Flandriencross rondde hij een lange solo succesvol af. Sven Nys kwam in de finale nog opzetten, maar Van Aert bijbenen lukte niet meer. Pauwels werd derde. Van Aert neemt een optie op een nieuwe eindzege in dit regelmatigheidscriterium.

In Hamme zette Van Aert de concurrentie al vroeg in de wedstrijd onder druk. De enige die echt lang kon tegenstribbelen was Nys, dé man van het vorige weekend. In de voorlaatste ronde kwam die even terug tot op negen seconden, maar Van Aert bedreigen zat er niet meer in.

“Ik ben vooral trots op mezelf dat ik de remonte van Sven kon afweren”, zei Van Aert achteraf. “Hij zette me onder druk, maar ik bleef foutloos rondfietsen en dat geeft een heel goed gevoel. Ik heb nu een op papier heel riante voorsprong in het klassement van de Bpost Bank Trofee en dat geeft rust in het vooruitzicht van de komende wedstrijden.”

Sven Nys lijkt momenteel de enige die Van Aert echt kan bedreigen. In Koksijde was hij vorige week net iets sterker in de slotfase, in Hamme kon hij dat mede door een matige start niet herhalen. “Ik heb al betere starts gekend deze winter”, erkende Nys.

“Ik maakte even later ook nog een foutje. Sowieso kwam ik vandaag de eerste twee ronden maar moeizaam op gang. Toen ik uiteindelijk op de tweede plaats belandde, zag ik Wout rijden en ik voelde dat ik zijn tempo aankon, maar de kloof dichten was toch te veel gevraagd. Het is echter zijn verdienste dat hij de rest meteen onder druk heeft gezet.”

Van der Poel maakt G5 van G4

En wat met de rest? Sinds het begin van het seizoen hadden we het al vaker over ‘de grote vier’. Kevin Pauwels en Lars van der Haar maken dat klavertjevier nog altijd compleet, al lijken ze de voeling met Nys en vooral Van Aert stilaan wat meer te verliezen. In Hamme moesten ze allebei al meer dan een minuut prijsgeven op de winnaar.

Mathieu van der Poel, nog maar aan zijn tweede optreden deze winter toe, is nu al de vijfde 'grote'. Na zijn derde plaats in Koksijde zorgden vooral enkele technische foutjes er in Hamme voor dat hij nu vrede moest nemen met de vijfde plaats. “Ik was nog niet goed genoeg om altijd de juiste beslissingen te nemen”, zei de wereldkampioen.

Als hij over enkele weken nog enkele stappen in zijn conditieopbouw zal hebben gezet, komt hij zich ongetwijfeld echt mengen in de strijd om winst.

En de rest?

Voor alle anderen ziet het er helemaal niet goed uit. Zoals ze eerder niet meespeelden op snelle omlopen, komen ze nu ook op de zwaardere parcoursen niet in het stuk voor. De tijd dringt als pakweg Meeusen, Vantornout, die in Hamme wel het excuus kon inroepen dat hij na een gemiste start als allerlaatste aan zijn wedstrijd moest beginnen, of de tot nu toe volledig onzichtbare Walsleben nog iets van hun seizoen willen maken. Dan doet een eerstejaars als Laurens Sweeck het voorlopig pakken beter.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!