Helen Wyman pakt eerste seizoenszege in Hamme

Helen Wyman pakt eerste seizoenszege in Hamme

Nieuws in het damesveldrijden: voor het eerst sinds de Koppenbergcross op 1 november heeft Sanne Cant nog eens een wedstrijd verloren. 'Schuldige': Helen Wyman. De Britse vertelde na afloop dat ze zich vooral fris voelt op dit moment van het seizoen.

De 34-jarige Wyman, met Oudenaarde als uitvalsbasis, startte uitstekend in Hamme, terwijl Sanne Cant hier en daar een technisch foutje maakte en de hele wedstrijd moest achtervolgen. Toen ze bijna in het spoor van Wyman zat, blokkeerde haar versnellingsapparaat en moest ze opnieuw beginnen. Nikki Harris kon ze nog van de tweede plaats houden, maar de sterke Wyman bleef buiten schot.

Cant wilde zich niet verschuilen achter het mechanische probleem en stelde dat ze ook zonder dat voorval helemaal niet zeker van winst zou zijn geweest. Wyman was dan weer zichtbaar dolgelukkig met haar overwinning. Haar eerste sinds het nationale kampioenschap in januari overigens en dit seizoen kwam ze voor Hamme zelfs nog niet op het podium terecht.

"Modder is mijn ding"

“Het doet deugd nog eens in de perstent te mogen komen”, zei de Britse met een brede glimlach op de lippen. “Het is veel gezelliger en warmer dan buiten op straat. Waarom het dit seizoen nog niet was gelukt om een podiumplaats te versieren? Pas nu krijg ik de omstandigheden die me op het lijf geschreven zijn. Modder, modder en nog eens modder, meer heb ik niet nodig om het beste in mij naar boven te halen."

"Als een parcours er minder snel bijligt, krijg ik het minder moeilijk in de technische passages. Vorige week in Koksijde voelde ik me al heel goed op de modderige stroken, hier was het helemaal mijn ding. Mijn doel was om een goede start te maken en me vervolgens helemaal te geven. Aan de aanmoedigingen van het publiek hoorde ik het perfect als Sanne weer dichterbij kwam, maar mijn drang om te winnen was zo groot dat ik me niet wilde geven. Ik wist dat ik zo goed als gewonnen spel zou hebben als ik in de slotronde de BMX-sectie met vijf à tien seconden voorsprong kon aansnijden.”

Fris

De voorbije winters werkte Wyman in het begin van het seizoen verscheidene wedstrijden af in de Verenigde Staten, waar ze doorgaans al enkele zeges kon toevoegen aan haar palmares. “Met de komst van de eerste Wereldbeker op Amerikaanse bodem lag het nu wat moeilijker om een gelijkaardig programma te rijden”, aldus Wyman.

“Het kostte me een pak UCI-punten, maar anderzijds ben ik nu op dit moment van het jaar een pak frisser dan voorgaande jaren. Nu de omlopen stilaan wat meer op mijn maat zijn, kan ik daar alleen maar voordeel uit halen. Van mij mogen deze omstandigheden tot eind februari duren. Ook in deze bpost Bank Trofee is dan nog veel mogelijk. Ik nader in de stand tot op 1:59 van Jolien Verschueren. Met potentieel zware crossen in Loenhout en Baal is er nog veel mogelijk.”

Verschueren blijft leidster

Jolien Verschueren kwam in Hamme niet verder dan de zevende plaats, op anderhalve minuut van winnares Wyman. Toch blijft de Kruishoutemse aan de leiding, met 25 seconden voorsprong op Harris en 1:17 op Cant, Wyman is nu vierde.

“Ik verloor vandaag veel tijd in de technische zones”, stelde Verschueren. “Hopelijk was het gewoon een iets mindere dag. Dat ik desondanks de leidersplaats kon behouden, is meegenomen. Het is echter nog heel vroeg. Er volgen in deze trofee nog vijf wedstrijden, daarin kan nog heel veel gebeuren.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!