Velofollies 2023

Sven Nys wint in Koksijde eerste WB-zege in drie jaar

Sven Nys wint in Koksijde eerste WB-zege in drie jaar

Sven Nys is in bloedvorm. Amper 24 u naar zijn eerste seizoenszege in Hasselt, toonde hij zich ook de beste in het zand van Koksijde. Zijn eerste zege in de Wereldbeker sinds Heusden-Zolder 2012, zijn 50ste in totaal. "Mijn seizoen is nu al dik geslaagd." Nys hield Van Aert af in een spetterende finale.

Met zijn drieën domineerden ze de aanvangsfase: Mathieu Van der Poel -die bij zijn comeback meteen imponeerde-, Wout van Aert -vaste waarde en leider in de Wereldbeker-, en Sven Nys. Nys was niet bijzonder goed weg, maar kwam toch vrij snel voorin aansluiten. Het trio werd na één derde wedstrijd herleid tot een duo: Van der Poel moest onvermijdelijk de rol lossen. Een gebrek aan competitieritme wis je niet zo maar weg.

Wat volgde was een bloedstollend duel tussen Sven Nys en Wout van Aert. De veteraan tegen de benjamin. De beste veldrijder van het voorbije decennium tegen de toekomst. Eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat ook wij dachten dat Nys vroeg of laat zou kraken.

Laatste modderstrook

Niet dus. 39 jaar of niet, Nys galoppeerde door het zand als een jong veulen. Deed geen zotte dingen toen Van Aert met een lekke band kreeg af te rekenen. Hij 'liet' van Aert terugkomen en spaarde zijn laatste krachten voor de absolute finale. "Ik dacht het in die laatste modderstrook richting de finishzone nog te halen", gaf Van Aert na afloop eerlijk toe. "Ik startte die passage ook op kop. Maar ik voelde plots Sven langszij komen. Toen we het asfalt opdraaiden, wist ik dat het over en out was. Onderweg waren Sven en ik elkaar waard. In de finale was hij de beste."

Nys glunderde, net als gisteren in Hasselt. "Dit overtreft mijn stoutste verwachtingen. Dat ik een duel met Wout van Aert kan aangaan én naar mijn hand zetten is top. Mijn seizoen is nu al geslaagd."

Nieuwe liefde

Nys verwees op de persconferentie na afloop ook even naar zijn nieuwe liefde. "Of dat een rol speelt in mijn prestaties? Natuurlijk. Ik ben er de laatste weken niet ongelukkiger op geworden. Er is opnieuw extra warmte in mijn leven. Een beetje het tegenovergestelde van vorig jaar. Dat heeft altijd een impact op je prestaties."

Eén vraag mogen we Sven Nys niet meer stellen. Of hij er toch nog geen jaartje zou bij doen. Want een Nys op dit niveau kan het veldrijden zeker nog gebruiken. "Goed geprobeerd! Maar daar is geen sprake van. Geef toe: op die manier afscheid kunnen nemen. Mooier kan toch niet?"

Straffe Van der Poel

Mathieu van der Poel viel na zijn stevig begin zwaar terug. Maar in het laatste wedstrijdkwart vond de wereldkampioen zijn tweede adem terug en werkte zich zo toch nog naar de derde plaats. "Ik had het niet meer verwacht," vertelde hij achteraf. "Ik zakte er wat door en viel terug. Daarop zocht ik een eigen tempo dat ik kon aanhouden. In de slotfase zag ik dat dit voor een aantal jongens blijkbaar te hoog was. Uiteraard ben ik met die derde plaats heel tevreden."

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!