Tom Meeusen: 'In principe moet ik twee dagen op rij kunnen presteren'

Tom Meeusen: 'In principe moet ik twee dagen op rij kunnen presteren'

Net als onder meer Sven Nys en Klaas Vantornout, zal ook Tom Meeusen zowel morgen in Hasselt als zondag in Koksijde van de partij zijn. "Ik zou liefst het best presteren in de Duinencross. Maar dat betekent niet dat ik in Hasselt niet wil winnen", lacht de 'peter' van Vélo Afrique.

Donderdagochtend voor dag en dauw was Tom Meeusen paraat op de luchthaven van Zaventem. Nee, niet om in het vliegtuig richting één of ander vakantieoord te stappen, wel om de deelnemers van de zesde editie van Vélo Afrique uit te wuiven. "De hele bende vloog donderdag richting Kameroen, waar een avontuurlijke mountainbiketocht op het programma staat. De verworven fondsen worden integraal gebruikt voor schoolprojecten", vertelt Meeusen, die sinds jaren peter van de organisatie is.

"En ik ben best fier op wat daar gerealiseerd wordt", aldus Tom. "Zo wordt in Senegal (waar reeds vier edities plaatsvonden, red) momenteel reeds een vierde schooltje gebouwd. En ik moet toegeven, het deed me wat hartzeer dat ik deze keer niet mee kon. De vaste crew van Vélo Afrique bestaat uit mensen die ondertussen vrienden zijn geworden. Maar soit, volgend voorjaar ben ik er opnieuw bij. Nu heb ik andere prioriteiten."

Pech in Gavere

Om te beginnen Hasselt en Koksijde. Al blikt de Essenaar eerst nog even terug op Gavere, waar hij dé pechvogel was, samen met Julien Taramarcaz. Meeusen dook na kettingproblemen als allerlaatste en met flinke achterstand het veld in. Het moet gezegd, best ferm dat beide heren ondanks de pech toch nog hun wedstrijd voortzetten.

"Ach, waarom niet", vraagt Meeusen zich af. "Een resultaat bijeen fietsen zat er niet meer in. Maar zo had ik toch die wedstrijd in de benen. Bovendien werd ik onderweg heel fel aangemoedigd door het publiek. Dat deed deugd. En ik had goede benen, al koop je daar niets mee."

"Hopelijk heb ik ook zaterdag en zondag dat goede gevoel", gaat Meeusen voort. "Liefst zou ik een topresultaat neerzetten in Koksijde. Anderzijds, een podiumplaats in Hasselt laat je ook niet liggen. Of ik dan niet beter zaterdag met de handrem oprijd? Nee, daarvoor sta ik niet aan de start. Maar zo stelt er zich uiteraard wel een probleem: als je zaterdag op dat podium wil, moet je voluit gaan. Dat Wout van Aert of Lars van der Haar niet van de partij zijn, maakt weinig verschil uit. En dan kan het inderdaad zijn dat je dat 24 uur later bekoopt..."

Bevestiging zou leuk zijn

"Anderzijds..." Meeusen denkt na en herpakt zich. "Ach, ik ben ondertussen geen twintig meer. Eigenlijk moet ik er vooraan altijd 'tussenhangen', hé. Ik heb dan wel niet de motor van een Van Aert, ik moet toch in staat zijn twee wedstrijddagen na elkaar vlot te verteren."

"Dat is de reden waarom ik tot op heden ook niet tevreden ben van mijn seizoen. De kloof met die vier anderen (Van Aert, Pauwels, Van der Haar en Nys, red) is te groot. Ik wil er niet blijven over klagen, maar die stage in de States heeft ons als team de das omgedaan. We werkten op hoogte onze specifieke crosstraining af, waardoor we niet de gewenste wattages haalden. Dat was fout."

"Vroeger trokken we op hoogtestage naar Sankt Moritz, maar hadden we achteraf nog twee weken om in eigen land onze crosstrainingen te doen. Die achterstand heb ik een paar weken meegesleept, maar ondertussen is die zo goed als weggewerkt. Al moet ik bekennen dat ik daar de komende wedstrijden toch graag een keertje bevestiging van zou krijgen."


Foto's: ©Velo Afrique en Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!