Kevin Pauwels dartelt over de Rupeldijk, Nys krasselt

Kevin Pauwels dartelt over de Rupeldijk, Nys krasselt

We beschouwden vooraf Sven Nys als dé topfavoriet voor de Jaarmarktcross. Foute gok! Kevin Pauwels is in bloedvorm en won na Ruddervoorde nu ook in Niel. Zijn tweede zege in vier dagen. Tom Meeusen sprintte sneller dan Nys voor plaats twee.

Vandaag zou het gebeuren. Exact één jaar na zijn laatste zege zou Sven Nys eindelijk nog eens winnen. Alles zat mee: een technische omloop die hem op het lijf geschreven was, zijn goede vorm die hij vorige zondag in Ruddervoorde etaleerde én de afwezigheid van Wout van Aert en Lars van der Haar, de grote slokoppen van de voorbije weken.

Alleen Kevin Pauwels zou Nys van de zege kunnen houden, dachten we vooraf. En dat gebeurde ook. Pauwels dartelde over de Rupeldijk met flair. Dat terwijl Sven Nys bij momenten als een nieuweling de technische passages afwerkte.

Meeusen even alleen

Nys was nochtans voortvarend gestart. Met Laurens Sweeck en Tom Meeusen in het wiel. Tot de Vlaams-Brabander een eerste keer onderuit ging op één van de schuine kanten. Hij hield ook Sweeck op, waardoor Meeusen vrijgeleide kreeg. Maar een derde seizoenszege zat er voor Meeusen nooit in.

Daarvoor was Kevin Pauwels te sterk. Hield hij zich in de beginfase bijzonder afzijdig, naarmate de wedstrijd vorderde, sloop hij op kousenvoeten tot in het wiel van Meeusen. En liet hem later ook ter plekke. Die nestelde zich nadien wel in het wiel van de teruggekomen Nys. Meeusen zag af, leek keer op keer te moeten afhaken maar beet door. Bemoedigend. "Afzien deed ik eerder dit seizoen al, maar nu kon ik ook diep gaan", aldus Meeusen na afloop. "Dat is inderdaad bemoedigend voor de komende weken. Ik maak progressie."

Pauwels solo, Nys baalt

Nys en Meeusen bleven samen, in het sprintje voor de tweede plaats toonde Meeusen zich rapper dan een moegestreden Nys. Maar toen was Kevin Pauwels zich al even aan het opfrissen. "Ik startte behoedzaam en verloor ook wat terrein op de eerste technische stukken, maar kon toch snel opschuiven", aldus Pauwels. "Toen ik merkte dat Sven Nys een foutje maakte, heb ik doorgetrokken. Zo sloeg ik een kloofje en ik kon standhouden", vertelde de Kalmthoutenaar nuchter.

Sven Nys baalde als een stekker. "Ik heb mee de koers gemaakt, maar maakte voortdurend kleine foutjes. Daar heeft Pauwels optimaal van geprofiteerd. In de tweede koershelft bleef de achterstand stabiel, wat er op wijst dat we elkaar waard waren. Dit was een mooie gelegenheid om te winnen, maar dan moet ik rustiger blijven. Dat kon Kevin vandaag wel. Toch heb ik het gevoel dat er nog iets moois zit aan te komen. Als alles eens in zijn plooi valt." Terwijl Nys het vertelde, bolde zoon Thibau trouwens als tweede over de streep op het Vlaams kampioenschap voor aspiranten...

Drie keer Enertherm-BKCP

In de afwachtingswedstrijden trok Enertherm-BKCP drie keer aan het langste eind. Sanne Cant haalde het bij de dames van Jolien Verschueren en Nikki Harris. Arno Van Den Broeck (voorlopig nog bij DCM, vanaf 1 januari bij Enertherm) won de nieuwelingenwedstrijd, terwijl Toon Vandebosh het in de juniorencategorie haalde van Alessio Dhoore en Reno Bauters.


Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick en Jeffrey Fierens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!