EK Huijbergen jongeren: goud voor Femke Van Den Driessche en Quinten Hermans

EK Huijbergen jongeren: goud voor Femke Van Den Driessche en Quinten Hermans

Vier medailles waarvan twee gouden met Femke Van Den Driessche bij de dames jeugd en Quinten Hermans bij de U23. De Belgische jongeren hebben een prima EK achter de rug. Alleen bij de junioren grepen we naast de medailles. Jens Dekker was daarin primus.

Het EK in Huijbergen opende met de heren junioren. Vooraf was Jens Dekker samen met Jappe Jaspers de grote favoriet voor de titel. Maar Jaspers kende een baaldag. De ploegmaat van Dekker bij Enertherm-BKCP kende materiaalpech in de eerste ronde, moest een hele wedstrijd achtervolgen en kwam uiteindelijk als zestiende over de streep.

Dekker beleefde op zijn beurt een zorgeloze wedstrijd. Nog voor halfweg ontdeed de Nederlander zich van zijn landgenoot Groot. "Ik had in de gaten dat ik op de Nootjesberg het verschil kon maken", aldus de kersverse Europese kampioen. "En dat deed ik dan ook. Ik had een gaatje, trok stevig door en had al snel twintig seconden. Vanaf dan was het belangrijk om mijn tempo te onderhouden en geen foutjes te maken."

Met onder andere zeges in Gieten, Ronse en Zonhoven domineert Dekker momenteel de juniorencategorie. "Ik ben intussen wel gewend om de favorietenrol te dragen. Ik heb dit EK benaderd zoals ik dat altijd doe. Ik was één van de grote favorieten, maar het blijft toch een kampioenschap. Kijk naar Jappe. Ook hij is in vorm, maar wordt uitgeschakeld door pech. Ik ben uiteraard enorm blij met deze titel."

Femke Van Den Driessche schittert

De Europese titel bij de dames U23 werd een prooi voor de Belgische Femke Van den Driessche. De renster van Kleur op Maat-NoDrugs haalde het solo voor de Nederlandse Maud Kaptheijns en de Italiaanse Alice Maria Arzuffi.

Van den Driessche was na afloop zichtbaar gelukkig met haar Europese titel. "Ik ben natuurlijk enorm blij. Normaal gezien is zo'n parcours niet echt iets voor mij, maar ik heb heel hard getraind richting dit EK", aldus de 19-jarige renster, die vorige week nog knap tweede werd in de Koppenbergcross. "Mijn resultaten de voorbije weken waren goed, maar dit had ik toch niet meteen verwacht. Heel hard ga ik niet vieren vanavond want morgen start ik in Ruddervoorde."

Belgische top vier bij beloften

Vooral in de beloftencategorie was de hegemonie van de Belgen groot. Quinten Hermans haalde het voor Daan Hoeyberghs en Eli Iserbyt. Die hield in de slotfase nipt Thijs Aerts af. Drie Telenet-Fidearenners in de top vier dus.

Hermans ontbond al vroeg in de wedstrijd zijn duivels. "Te vroeg, dacht ik even. Maar ik heb toch maar doorgezet", aldus een gelukkige kampioen. "Zo'n Europese kampioenentrui bezorgt me toch wel een speciaal gevoel. Ik heb nog nooit goed gepresteerd op een EK, maar ik heb echt toegeleefd naar deze wedstrijd en ik vond hier een parcours op mijn maat."

De Limburger kon zijn voorsprong ronde na ronde prima controleren. "Ik zag aan de finish dat ik telkens rondjes van zeven minuten draaide. Dat gaf me het gevoel dat ik goed bezig was. In de laatste ronde heb ik genoten. Alleen rijden en dan al die aanmoedigingen onderweg, dat was fantastisch."

Ook Hoeyberghs kon lachen op het podium. "Dit is de eerste keer dat ik goeie benen heb op een kampioenschap", aldus de laatstejaarsbelofte. "Tactisch had ik het misschien anders moeten aanpakken. Ik zat soms te ver op de technische passages. Quinten kon een aardige voorsprong verzamelen. Met één aanval probeerde ik het gat te dichten, maar dichter dan een achttal seconden kwam ik niet."

Eerstejaarsbelofte Iserbyt, vorig jaar nog Europees kampioen bij de junioren, kon leven met de derde plek, maar was toch lichtjes ontgoocheld. "Bergop liep het redelijk goed, maar bergaf voor geen meter. Precies of ik geen bocht juist kon nemen. Het was vooral doorbijten en voor die derde plaats vechten. En ik ben blij dat het gelukt is. Een derde plaats is toch mooi als eerstejaars."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!