EK elite heren: Van der Haar klopt Van Aert in zinderende finale

EK elite heren: Van der Haar klopt Van Aert in zinderende finale

Lars van der Haar heeft als allereerste veldrijder in de geschiedenis het Europees kampioenschap voor profs gewonnen. In een tweestrijd met Wout van Aert toonde de Nederlander zich in de finale de koelbloedigste. Kevin Pauwels pakte brons.

Het alleerste prof-EK zorgde voor een boeiend verloop. Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout staken als eerste hun neus aan het venster, ook de Fransman Venturini toonde zich even, maar toen het tempo de hoogte werd ingejaagd, bleven alleen Wout van Aert en Lars van der Haar over in de spits van de koers.

Sven Nys bleef weg uit Huijbergen door ziekte en Kevin Pauwels reed in de beginfase lek. Met de steun van een enthousiaste Michael Vanthourenhout keerde Pauwels nog terug, maar de aansluiting met Van Aert en Van der Haar kwam er niet meer. Die twee maakten onder elkaar uit wie met die eerste blauwe sterrentrui naar huis mocht.

Van der Haar koelbloedig

Na driekwart wedstrijd leek Van Aert het laken naar zich toe te trekken, maar na een kettingprobleempje kwam de kleine Nederlander opnieuw tot in het spoor. In de slotfase toonde Van der Haar zich tactisch de koelbloedigste en de slimste. Op een hellende strook in het bos nam hij de leiding, terwijl Van Aert even voet aan grond moest zetten. Van der Haar sloeg een kloofje van vijftig meter en dat was voldoende voor winst.

Van Aert bolde bijzonder ontgoocheld als tweede over de streep. De ploegmaats Pauwels en Vanthourenhout werden derde en vierde. Julien Taramarcaz maakte -ook al na een knappe inhaalrace- de top vijf vol.

Lars van der Haar geloofde op een bepaald moment niet meer in winst, vertelde hij na afloop. "Gelukkig maakte hij een foutje. Anders was het voorbije geweest", aldus Van der Haar. "In de finale wist ik dat Wout beter was op de loopduin. Ik wist me de beste op het technische gedeelte. Dus gooide ik daar mijn kaarten op tafel. Ik moest iets riskeren, daar. Het bleek de juiste zet.

Ontgoochelde Van Aert

Wout van Aert zat er na afloop bijzonder beteuterd bij. "Ik voelde me in de beginfase goed en besliste om de koers in handen te nemen. Toen ik Lars op achterstand zette, kon ik me echter maar één ronde doorzetten. Dan voelde ik dat ik over mijn toeren begon te gaan. Na het kettingprobleem blokkeerde ik en kwam Van der Haar terug. Toch hoopte ik de finale nog naar mijn hand te zetten, maar ik reed 'tegen een muur'. Van der Haar was tactisch de slimste en de sterkste. Op die bewuste technische helling had ik altijd op kop moeten zitten. Nee, dit had ik nooit uit handen mogen geven."

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Ik pakte hiervoor acht op tien, maar ik had er gerust een paar van die acht willen inruilen voor deze Europese titel. We gaan achteraf toch eens analyseren wat er fout gelopen is."

Pauwels: "Hele koers à bloc na lekke band"

Kevin Pauwels berustte in zijn derde plaats. "Zonder die lekke band zat er misschien meer in. Maar nu reed ik een hele koers à bloc in de achtervolging. Dat ik wat dichter kwam in de finale was alleen maar omdat Van Aert en Van der Haar wat recuperatie inbouwden..."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!