Grote onderscheiding voor Wout van Aert: acht op tien

Grote onderscheiding voor Wout van Aert: acht op tien

Er stond vandaag nog maar eens geen maat op de heerschappij van Wout van Aert. Ook op de Koppenberg soleerde hij naar winst, goed voor een acht op tien. Kevin Pauwels en Lars van der Haar mochten mee op het podium. Sven Nys gaf op na -alweer- materiaalpech.

Na zijn sterke seizoenbegin mikte Wout van Aert op een acht op tien en dat is exact wat hij op en rond de Koppenberg realiseerde. Hij deed het met grote onderscheiding, want andermaal gunde hij zijn tegenstanders geen schijn van een kans. Een halve cross mochten ze hem gezelschap houden, daarna reed hij weergaloos van hen weg.

Kevin Pauwels en Lars van der Haar waren -nog maar eens- de beteren van de rest en mochten Van Aert flankeren op het podium. Sven Nys werd geen afscheid in schoonheid gegund op de plaats waar hij negen keer de beste was. Tot de slotronde leverde hij strijd met Tom Meeusen met de vierde plaats als inzet, maar problemen met zowel ketting als derailleur dwongen hem tot opgave.

"Niet meer gedacht aan vorig jaar"

De Koppenberg was de plaats waar Wout van Aert exact een jaar geleden zijn eerste grote cross bij de elite won, na een sprintje met Nys. Nu liet hij het niet zo ver komen. “Ik heb eigenlijk niet meer aan de vorige editie gedacht”, zei Van Aert na afloop. “Deze keer was het verschil in ieder geval groter en kon ik in de laatste rechte lijn meer genieten van de overwinning. Het kostte me ongetwijfeld enkele seconden in het klassement, maar het is al goed zoals het is.”

Half koers lijkt de jongste weken wel altijd hét moment waarop Van Aert de concurrentie afschudt. “Dan zal ik volgende keer maar eens iets anders doen, zodat de anderen zich daar niet kunnen op instellen”, aldus Van Aert met een kwinkslag. “Nee, het is vooral een kwestie van aanvoelen wanneer je best kan demarreren. Als er net een halve ronde lang serieus snel is gereden, heb je meer kans dan wanneer je versnelt nadat het tempo even werd gedrukt. In de eerste plaats moet je natuurlijk wel over de conditie beschikken die je toelaat om de rest onder druk te zetten. Die heb ik momenteel en op een zwaar parcours zoals hier start je dan sowieso met een goed gevoel, omdat je weet dat er toch verschillen zullen komen.”

Van Amerongen en Diether Sweeck

De eerste koershelft leverde niet meteen het meest verwachte wedstrijdbeeld. Sven Nys panikeerde niet na een heel matige start, nadat Van Aert de meeste bonificatieseconden had gepakt bij de tussensprint halverwege ronde twee klitte een ruim peloton van wel twintig renners samen. Moment waarop Thijs van Amerongen zijn kans schoon zag om te versnellen. Diether Sweeck schoof mee en de twee kregen zomaar bijna een halve minuut voorsprong cadeau. Toen even later Van Aert zijn duivels ontbond, zat hun verhaal er echter al even snel weer op.

Van Aert was vertrokken voor een zoveelste solo, ver achter hem was er meer strijd. Van der Haar deed een gooi naar rang twee, maar zag in de slotronde Pauwels passeren. Meeusen kon zich voor het eerst dit seizoen in een klassementscross mengen voor een dichte ereplaats en leverde strijd met Nys, tot deze aan de kant moest. Daardoor kon Van Amerongen de top vijf rondmaken.

 Van der Haar blijft strijdvaardig

Lars van der Haar is de enige die Van Aert dit seizoen al kon verslaan, in Valkenburg en zaterdag nog in Boom. In Oudenaarde zat dat er dus niet in, maar de Nederlander blijft strijdvaardig, bijvoorbeeld met het oog op het Europees kampioenschap van komende zaterdag in Huijbergen.

“Wout is momenteel zonder twijfel de sterkste, maar op een parcours waar de inspanningen korter zijn en hij zijn overmacht dus niet ten volle kan benutten, is hij toch te kloppen. Op een omloop zoals hier kan hij ons verschrikkelijk doen afzien. Op zeker moment was ik blij dat hij weg was en wij onze eigen koers konden beginnen rijden."

"Ik hoopte heel lang tweede te kunnen blijven, maar Pauwels sloot aan en wilde niet meteen overnemen. Ik koos ervoor om toch te blijven doorgaan om niet nog meer concurrenten de kans te bieden om terug te keren, maar dan weet je natuurlijk ook dat je op het einde zal tekortkomen.”

Pauwels: "Wout niet gezien"

Kevin Pauwels kende in tegenstelling tot Van der Haar dit seizoen dus nog niet het genoegen om Van Aert eens achter zich te houden. “Ik heb hem deze keer zelfs niet zien wegrijden, want ik zat op dat moment veel te ver in de groep”, zei hij. “Zoals Wout momenteel rijdt, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik kan alleen maar hopen dat hij niet het hele seizoen lang zo dominant blijft en dat ik net op mijn best zal zijn als hij net dat tikkeltje minder goed is.”Foto's: ©Photopress.be / Tekst: FilipDeGreef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!