Velofollies 2024

Lars van der Haar houdt Van Aert en Nys af in de Schorre

Lars van der Haar houdt Van Aert en Nys af in de Schorre

Lars van der Haar heeft de eerste editie van de Niels Albert CX gewonnen. In het prachtige domein van 'de Schorre' rekende de Nederlander in de slotfase af met Wout van Aert. Sven Nys moest al eerder de rol lossen en werd derde.

Een kwartet scheidde zich al snel af van de rest van het deelnemersveld: Lars van der Haar, Tom Meeusen, Sven Nys en de onvermijdelijke Wout van Aert. Maar voor Meeusen ging het te snel. De Essenaar moest vrij vlug de rol lossen en zou uiteindelijk nog meer dan anderhalve minuut prijsgeven. Hij finishte wel als vierde, met zijn ploegmakker Jim Aernouts in het spoor.

De drie anderen waren elkaar wel waard. Tenminste, tot driekwart wedstrijd: toen moest Sven Nys passen bij een tempoversnelling van Van Aert. Nys zocht geen excuses. "Ik was niet goed genoeg. Volgen lukt. Maar die versnellingen die Wout en Lars in de benen hadden, kon ik niet beantwoorden. Ik zat overigens al op de limiet. Eerlijk? Het ziet er niet super uit voor morgen op de Koppenberg. Ik hoop op een betere dag morgen. Ik zal me vanavond toch wat zorgen maken. Ik was liever met een beter gevoel naar Oudenaarde getrokken."

Zandstrook beslissend

Lars van der Haar en Wout van Aert gaven elkaar geen duimbreed prijs. In de slotronde zette Van Aert de kleine Nederlander wel fors onder druk, maar slaagde er niet in hem uit de wielen te rijden. Integendeel: in de laatste passage door de zandbak -die op pakweg tweehonderd meter van de finish lag- liep de grote slokop van het eerste seizoensdeel op een counter van jewelste.

Van der Haar stak in de bewuste strook nog een tandje bij, Van Aert rechtte de rug. Mooie zege van de Giant-Alpecincrosser, die zo de eerste Niels Albert Cyclocross op zijn naam schreef. Van Aert en Nys zorgden als tweede en derde voor een mooi podium.

"Genoeg betaald"

"Moeilijk in te schatten of die inspanningen van vandaag me morgen zuur zullen opbreken", aldus een glunderende Van der Haar na afloop. "Maar waarom zou ik vandaag op reserve rijden? Dit is een mooie cross en ik ben goed betaald om naar Boom te komen. Minstens zoveel als morgen. Dus wilde ik ook hier waar voor mijn geld bieden en vol voor de overwinning gaan. Stel dat me dat morgen de zege kost, dan is dat maar zo. Met deze ben ik ook tevreden, hoor."

"Al had ik tot twee ronden van het einde niet het gevoel dat we voluit gingen", gaat Van der Haar voort. "En toegegeven, vanaf halfkoers heb ik het slim aangepakt. Veel kopwerk deed ik niet en ik mikte vol op de laatste ronde. Dat draaide goed uit, al had ik verdomd veel pijn om niet af te geven toen Wout me zo onder druk zette."

Van Aert: "Had deze eerste Niels Albert CX graag gewonnen"

Van Aert reageerde licht ontgoocheld. "Uiteraard had ik deze eerste Niels Albert Cyclocross graag op mijn naam geschreven. Dat moet ik niet onder stoelen of banken steken. En ik voerde mijn plan ook uit zoals ik dat in gedachten had. Alleen beet Lars zich vast in het wiel en kraakte hij niet. Toen hij in de zandstrook van achteruit kwam, wist ik dat het over was."

"Misschien heb ik het vandaag in de finale verkeerd aangepakt, maar met Van der Haar kent deze wedstrijd wel een verdiende winnaar. Dus nee, hier zal ik mijn slaap niet voor laten. Vandaag is trouwens nog maar eens bewezen dat het verschil tussen mij en de andere toppers een stuk kleiner is dan men soms vertelt."

Ellen Van Loy te sterk

Bij de dames ging de zege naar Ellen Van Loy. De Kempense haalde het met ruime voorsprong van de Nederlandse Maud Kaptheijns. Loes Sels en Joyce Vanderbeken werden derde en vierde. Sanne Cant bleef -net als de voorbije weken in andere niet-klassementscrossen- afwezig.

Jappe Jaspers won de juniorenwedstrijd, voor respectievelijk Victor en Toon Vandebosch. Gianni Siebens en Timo Kielich werden vierde en vijfde.

Foto's: ┬ęPhotopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!