Vantornout wellicht van start in Zonhoven: 'Geloof me, ik wil driekleur waardig dragen'

Vantornout wellicht van start in Zonhoven: 'Geloof me, ik wil driekleur waardig dragen'

Vorige vrijdag kwam het bericht dat Klaas Vantornout moest passen voor Valkenburg. Zondag in Zonhoven hoopt de Belgische kampioen er terug bij te zijn, weliswaar zonder ambitie. "Mijn bloedwaarden zijn compleet verstoord. Een antibioticakuur moet soelaas brengen."

Vijfde in Meulebeke, elfde in Ronse, twaalfde in Ardooie. Klaas Vantornout geraakte naar eigen zeggen geen poot vooruit tijdens zijn laatste drie wedstrijden. "Hoe moet je dat anders noemen? Geef toe, dit was toch niet mijn niveau! Bovendien had ik in Ardooie afgezien bij de beesten. En dan nog geraakte ik niet in de top tien."

Dus moest er iets grondig fout zijn. Vantornout liet zijn bloed onderzoeken en besliste in overleg met zijn entourage om Valkenburg aan zich voorbij te laten gaan. "En gelukkig maar", vertelt de Belgische kampioen vandaag aan Veldritkrant. "Alle paramaters van mijn bloedwaarden zijn compleet verstoord. Vooral het aantal witte bloedcellen is te hoog. Eigenlijk een half mirakel dat ik in Ardooie de wedstrijd uitreed. De oorzaak? Een infectie ligt aan de basis van de ellende."

Vijf dagen antibiotica

Ondertussen is de Torhoutenaar bezig aan een antibioticakuur. "Maandag startte ik er mee. In principe voor vijf dagen. Vrijdag laat ik opnieuw een bloedstaal nemen. Nog diezelfde avond zal ik meer weten, maar ik ga er vanuit dat ik in Zonhoven gewoon aan de start sta. Nu ja, gewoon... Verwacht niet dat ik na afloop op het podium sta. Die bloedwaarden zullen niet in 1-2-3 opnieuw helemaal in orde zijn."

Ondertussen kreeg Vantornout op de sociale media alweer de wind van voor. Al snel werd de vergelijking gemaakt met vorig jaar, toen Vantornout in de aanloop naar het BK ziek werd, maar in Erpe-Mere toch met de driekleur ging lopen. "Jammer", zucht hij. "Ik heb het al zo dikwijls uitgelegd. Vergelijk eens mijn lichaam met dat van Sven Nys of Wout van Aert en je ziet toch voldoende... Ik ben nu eenmaal veel vatbaarder voor kwaaltjes allerhande."

Eerste startrij

"Nee, ik ben niet doodziek", gaat Vantornout voort. "Een 'normaal' mens zou wellicht gewoon zijn werk kunnen verderzetten. Bij een topsporter ligt dat nu eenmaal anders. En geloof me, ook ikzelf hoop deze driekleur waardig te dragen. En nee, ik ben niet uit Valkenburg weggebleven in functie van andere wedstrijden. Kijk, ik zak nu van acht naar tien op de UCI-ranking. Waardoor ik zomaar van de eerste startrij verdwijn. Dat is echt niet wat ik voor ogen had bij aanvang van het seizoen. Ik had het ook liever anders gezien."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!