Van der Haar heerst op zijn Cauberg, Van Aert blijft WB-leider

Van der Haar heerst op zijn Cauberg, Van Aert blijft WB-leider

Lars van der Haar heeft de zegereeks van Wout van Aert abrupt beëindigd. De kleine Nederlander won net zoals de voorbije twee jaar de WB-manche in Valkenburg. Van Aert hield Nys en Pauwels af voor de tweede plaats en blijft leider in de Wereldbeker.

Het was vooraf aangekondigd: als er één parcours is, waarop Wout van Aert kan verliezen, dan op de flanken van de Cauberg. Bovendien zagen zijn voornaamste concurrenten in Ronse al dat Van Aert kon geklopt worden. Zo geschiedde... In Valkenburg ging de overwinning naar Lars van der Haar. Voor de derde keer op rij, trouwens.

"Wil ik winnen, moet ik de koers van meet af aan hard maken", verkondigde Van der Haar voor de start. "Als we wachten tot de laatste ronde, zijn we toch gezien. Dan is Van Aert de sterkste."

Blitzstart Van Aert gecounterd

Van Aert had het ongetwijfeld gehoord en nam de beste start, met als doel de concurrenten meteen onder druk te zetten. Maar dat was zonder Van der Haar gerekend. Die zag het gevaar, dichtte het kleine kloofje en nam zelf het initiatief. En dat hebben Van Aert, Pauwels en Nys -niemand anders kwam in de buurt- geweten. In een mum van tijd sprintte Van der Haar naar een bonus van een halve minuut.

Daarachter streden Nys, Van Aert en Pauwels voor de twee overige podiumplekjes én de leidersplaats in de Wereldbeker. Nys gaf tijdens de wedstrijd de beste indruk. Zowel Van Aert als Pauwels moesten een paar keer naar adem happen door een tempoversnelling van Nys. Na driekwart wedstrijd moest Pauwels definitief de rol lossen. Nys en Van Aert gaven elkaar geen duimbreed toe en zouden pas in de slotronde uitmaken wie de sterkste was.

Vooraan gaf Van der Haar ondertussen ook geen krimp. Hij bouwde zijn bonus uit tot driekwart minuut. Een voorsprong die hij in het resterend kwart van de wedstrijd consolideerde.

Van Aert vs Nys

En dan het duel Nys-Van Aert. Mooi om zien hoe de twee elkaar beloerden. Maar bij een klein slippertje van Nys in de slotfase, profiteerde de nummer 1 op de UCI-ranking optimaal. Van Aert tweede en nog steeds leider. Sven Nys een hele mooie derde. Met Kevin Pauwels als vierde, bevestigde het kwartet dat ook in Ronse domineerde, zijn dominantie.

Kersverse papa Julien Taramarcaz werd mooi vijfde, Michael Vanthourenhout moegestreden zesde. Van Kessel, Venturini en de broers Diether en Laurens Sweeck maakten de top tien vol. Tim Merlier werd twaalfde. Pech was er voor Gianni Vermeersch, die door kettingproblemen ver terugviel.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!