Meeusen wint vijf dagen na Meulebeke nu ook in Ardooie

Meeusen wint vijf dagen na Meulebeke nu ook in Ardooie

Groeit er iets tussen Tom Meeusen en West-Vlaanderen? Exact vijf dagen nadat hij de Berencross op zijn naam schreef, was de Essenaar ook de beste in Ardooie. Sven Nys werd tweede en sluit zijn loopbaan af zonder winst in de Kermiscross. Julien Taramarcaz vervolledigde het podium.

De weersomstandigheden speelden hun rol in de West-Vlaamse groentengemeente. Wanneer de omloop in de voorafgaande dameswedstrijd (verrassend gewonnen door de Nederlandse Talitha de Jong) nog met een Formule 1-parcours werd vergeleken, werd de ondergrond in de beginfase van de profcross plots een stuk glibberiger door de plotse regenval.

Daarop anticipeerde Tom Meeusen als eerste door te kiezen voor het rhino-bandentype, waardoor hij meer grip op de ondergrond had. En daarmee besliste de Telenet-Fideakopman meteen ook de wedstrijd. Zijn zes kompanen van in de aanvangsronde -Tim Merlier, Toon Aerts, Sven Nys, Vincent Baestaens, Julien Taramarcaz en Wietse Bosmans- zouden Meeusen pas na de finish terugzien.

"Verschil gemaakt in de bochten"

"Toen iedereen moest inhouden op bepaalde stroken, kon ik vol doorgaan", verduidelijkte Meeusen na afloop. "Sven Nys bleef net als de rest plots hangen waardoor ik wist dat zij pas een ronde later zouden overschakelen op andere banden. De echte winter begint eraan te komen. Dat is in mijn voordeel. Ik ben blij met dit soort weer. Ik kreeg vrij snel een gat op de concurrentie en ben dan maar blijven doorgaan. Ik kon in de bochten het verschil maken."

Achter Meeusen stelde Nys zijn tweede plaats veilig, maar Meeusen nog bedreigen zat er niet meer in. "Ik had ook vlugger moeten wisselen. Een foutje van mij. Ik ben daarna nog vol in de tegenaanval gegaan, pakte zelfs een handvol seconden terug, maar toen kwam ik ten val en was het over en out’’, aldus Nys. "Dat deze Kermiscross niet op mijn palmares staat is jammer. Nee, het is geen klassieker, maar ik had hem wel graag op mijn naam gehad. Maar met Meeusen als winnaar kan ik wel leven."

Iserbyt verrast

Julien Taramarcaz was een mooie derde. "Derde worden na Meeusen en Nys is geen schande. Vandaag was de bandenkeuze dus heel belangrijk. Daar was ik op voorzien. Zondag wacht Valkenburg. Dat zal een ander verhaal zijn. Ik ben goed in conditie en hoop daar net als vandaag een mooie prestatie neer te kunnen zetten."

De verrassing van de dag kwam van een ploegmaat van Tom Meeusen. Piepkuiken Eli Iserbyt -nog altijd geen achttien- werd knap vijfde. De Bavikhovenaar bleef na afloop bescheiden, maar genoot toch met volle teugen van zijn prima prestatie. "Ook ik wisselde van fiets, maar sukkelde dan een volle ronde met een scheef stuur", verklaarde het Telenettalent achteraf. "Ik zakte ver weg, maar kon me puur op karakter toch nog een weg naar voor banen. Ik denk dat ik in de laatste ronde nog drie, vier renners passeerde."

Bij de dames ging de zege naar de Nederlandse Talitha de Jong, voor Ellen Van Loy en Jolien Verschueren.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!